Slab reprezentat la nivel juvenil în acest moment, handbalul a devenit o prioritate pentru Liceul cu Program Sportiv "Bihorul" Oradea. Conducerea acestei instituţii doreşte readucerea acestei discipline în planul său de învăţământ după o pauză de 17 ani. În acest sens s-a constituit un comitet de iniţiativă format din reprezentanţi ai LPS, Clubului Sportiv Municipal (CSM) Oradea, Asociaţiei Judeţene de Handbal (AJH) Bihor şi Direcţiei pentru Sport a judeţului (DSJ) Bihor.

Vor handbal la LPS Bihorul
O primă întâlnire a avut loc ieri, printre protagonişti numărându-se directorul LPS, Dan Matei, "adjunctul" Lucian Stance, directorul CSM, Ionel Bungău, preşedintele AJH, Pavel Mercea, antrenorul Sabin Dacău şi inspectorii DSJ, Nicu Vaşadi şi Korodi Iosif. "Există o preocupare clară de a aduce secţia de handbal la liceul nostru. Ar fi vorba de două norme la băieţi. Am avut o discuţie pe această temă cu conducerea Grupului Şcolar Transilvania, la care există această catedră, şi vom face demersurile necesare şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Putem ajuta handbalul şi să refacem acel triunghi necesar pentru performanţă (LPS-CSŞ-CSM). Două lucruri sunt, însă, esenţiale bugetul şi spaţiul de antrenament", a spus Dan Matei. Pentru finanţare se speră la un sprijin din partea Consiliului Local şi Judeţean, dar şi din partea unor sponsori, iar săli de antrenament ar putea fi folosite cele de la Colegiile "Traian Vuia", "Partenie Cosma" şi GŞ Transilvania, în condiţiile în care la cea de la LPS este un program încărcat.

"Să vorbim aceeaşi limbă"
Ionel Bungău consideră că demersul ar putea avea sorţi de izbândă doar în cazul în care ar fi susţinut de mai multe părţi. "Iniţiativa e bună, dar ar fi fost extraordinar dacă ar fi apărut în urmă cu zece ani. Suntem receptaţi destul de prost de către autorităţile locale şi de promisiuni suntem sătui. Dacă toţi vom vorbi aceeaşi limbă, poate se va ţine cont şi de noi. Altfel, dacă mergem pe cont propriu, suntem ignoraţi sau puşi repede la punct", susţine directorul CSM.

"Specialiştii să facă o strategie"
Consilier local şi conducător al AJH Bihor, Pavel Mercea, s-a angajat să susţină proiectul, care ar trebui să vizeze şi centrele din judeţ. "Socotesc că este târziu, dar mai bine acum decât niciodată. Sunt un împătimit al acestui sport şi pot să sprijin politic şi economic această iniţiativă. E nevoie de o strategie pe partea tehnică şi financiară, care trebuie să cuprindă tot judeţul. Specialiştii să o facă ca apoi să avem o temă de discuţie clară. Sperăm să nu rămână la stadiul de proiect. Îmi pun speranţe şi în antrenorul Dacău, chiar dacă în trecut am mai avut conflicte. Am trecut peste toate problemele şi mă bucur că a revenit la Oradea, pentru că e un meseriaş", este de părere Pavel Mercea, care a fost implicat atât în sectorul de seniori, cât şi în cel juvenil la HCM Oradea.

Exemplele Cluj şi Braşov
Ceea ce se doreşte la Oradea s-a reuşit să se facă la Cluj sau Braşov, cu rezultate bune. "Universitatea Transilvania Cluj şi CSM Braşov au făcut în urmă cu 2-3 ani, ceea ce vrem noi să demarăm. Spre exemplu, Clujul are opt cluburi şcolare în subordine. Asta înseamnă că viitorul este asgurat şi nu vor mai trebui să importe masiv handbalişti străini cu pretenţii uriaşe", a comentat Sabin Dacău, antrenorul principal al CSM Oradea.