Festivalul Internaţional de Teatru Oradea a fost deschis oficial duminică, 24 septembrie. În cadrul ceremoniei de inaugurare, Cristei Bilciu i-a fost înmânat premiul Concursului de creație dramatică dedicat piesei scurte, pentru textul „Sub-Soul”.

Concursul de creaţie dramatică a devenit o tradiţie în cadrul Festivalului de Teatru Scurt Oradea, iar juriul din acest an a fost alcătuit din Ioan Moldovan, director al Revistei Familia, şi criticii de teatru Elisabeta Pop şi Claudiu Groza.

În discursul oficial de deschidere, managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, a invitat spectatorii la un moment solemn, de rugăciune. Tatăl Nostru, varianta modificată, a fost dedicat Consiliului Judeţean Bihor, care în loc de „pâinea cea de toate zilele” a fost rugat să dea „salarii ca la filarmonică”.

După o succintă prezentare a programului de festival, realizată de secretarul literar Florina Dometi, a avut loc premiera trupei Iosif Vulcan, Regele Cerb, o adaptare după basmul teatral al lui Carlo Gozzi, regizat de Alexandru Colpacci la Teatrul Regina Maria.

Festivalul Internaţional de Teatru Oradea a continuat luni, 25 septembrie, cu patru spectacole deosebite. Primul, ,,Pe jumătate cântec”, a fost un one-woman show cu actriţa Anda Salrelechi, scris şi regizat chiar de Crista Bilciu, câştigătoarea concursului de creaţie dramatică din cadrul FTS Oradea. De altfel, cu textul ,,Pe jumătate cântec”, Crista Bilciu a câştigat Concursul de dramaturgie Gala Star 2015, Bacău. Spectacolul a participat la Festivalul Dramaturgiei Româneşti Fest-FDR Timişoara 2017, Maratonul Teatrului Independent - Bucharest Fringe 2016, Festivalul National de Teatru Independent Bucureşti 2016, Undercloud București, 2017, FITIC Constanța 2017 şi este selectat la FNT 2017, Festivalul de Teatru Scurt Oradea 2017, „Fest(in) pe Bulevard” Nottara 2017 şi Festivalul Pledez pentru Tine(ri), Piatra Neamț 2017.

Tot luni, de la ora 19.00, orădenii au fost invitaţi să vadă spectacolul-hit al Teatrului Regina Maria, ,,Scripcarul pe acoperiş”, şi spectacolul „Alte trei surori”, o producție a Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, din distribuția căreia a făcut parte şi actriţa Simona Codreanu, care a jucat timp de doi ani și pe scena teatrului orădean.

Seara s-a încheiat cu un spectacol al Teatrului Municipal Baia Mare: „Edmond”, după David Mamet, regia Andrei Dinu.

Festivalul continuă astăzi, cu următorul program: ora 17.00, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor – ,,Open”, de Ana Cucu Popescu, regia: Leta Popescu – Asociaţia Reciproca, Cluj-Napoca (16 +); ora 18.30, Casa de Cultură a Sindicatelor (cu publicul pe scenă) – ,,Oraşul Nostru”, scenariu adaptat după piesa lui Thornton Wilder, regia: Cristian Ban – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad (14 +); ora 19.00, Sala Mare a Teatrului – ,,Soldatul de Ciocolată (sau Armele şi Omul)”, de George Bernard Shaw, regia: Andrei Șerban – Teatrul Odeon, București; ora 21.30, Sala Arcadia – ,,Un Stejar”, de Tim Crouch, regia: Bobi Pricop – Teatrul Tineretului Piatra Neamț. Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia Teatrului şi online, pe biletmaster.ro, şi pot fi achiziţionate şi cu o oră înainte de spectacole.