Cu ocazia  Zilelor Cetăţii Oradea, Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea a inaugurat, în Corpul H al Cetăţii Oradea, expoziţia permanentă "Muzeul Pâinii", iar în Galeria Municipală de Artă, Corp C, parter, din Cetatea Oradea, expoziţia de instalaţie textilă "Mahrame. Portrete din arest", autor Irina Hasnaş Hubbard, artist plastic.

 

Joi, 29 iunie, Zielele Cetăţii Oradea au debutat cu inaugurarea a două expoziţii, una cu caracter permanent, Muzeul Pâinii, şi una temporară, Mahrame. Portrete din arest.

Corpul H a fost construit în anul 1692, după cucerirea cetăţii de către austrieci, din ordinul generalului Corbelli ca şi brutărie cu 6 cuptoare. Această funcţiune a fost păstrată timp de 305 ani. Aşadar, muzeografii Cetăţii au decis, după o consultare publică, să redea această funcţiune unei părţi din clădire. Pentru amenajarea Muzeului Pâinii, muzeogrfii au contribuit inclusiv cu donaţii de obiecte ce amintesc de un trecut îndepărtat al coacerii pâinii şi al epopeii sfintei treimi- grâu, făină, pâine. De asemenea, spaţiul muzeografic a fost îmbogăţit cu obiecte oferite în custodie din colecţia orădeanului Raab Rudolf.

Spaţiul muzeal, prin obiectele expuse, redă cât se poate de veridic, deşi fragmentar, într-un spaţiu relativ restrâns, istoria pâinii "cea de toate zilele" şi a celei sfinte, de la bobul de grâu, la vremea încărcată de emoţie şi frică a secerişului, trecând prin măcinat, până la frământatul şi coacerea aluatului în cuptoare străvechi ale bunicilor.

Intenţia municipalităţii este ca, pe viitor, parte din Corpul H să aibă şi funcţiune de panificaţie, centru gastronomic cu activitate preponderentă în zona panificaţiei şi patiseriei tradiţionale, unitatea muzeală  urmând să aibă astfel un caracter interactiv.

"Muzeul Pâinii" va putea fi vizitat pe perioada Zilelor Cetăţii Oradea (29 iunie - 3 iulie) în intervalul orar 9.00 - 19.00, iar în restul zilelor, de luni până duminică, inclusiv, de la ora 9.00 la 17.00.

Tot joi şi-a deschis porţile şi expoziţia de instalaţie textilă "Mahrame. Portrete din arest", a artistului plastic Irina Hasnaş Hubbard, în Galeria Municipală de Artă, Corp C, parter

Irina Hasnaş-Hubbard  a urmat studii de arte plastice la Bucureşti, Aubusson şi Berlin. După facultate a experimentat muzeografia de la Muzeul Ţăranului Român, realizată de pictorul Horia Bernea, iar după câţiva ani a urmat studii muzeale la Philadelphia. A absolvit studiile doctorale în istorie-muzeografie în România. Este expert al Biroului Educaţie şi memorie din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi formator la cursurile de design si educaţie muzeală. A expus primele lucrări personale dedicate victimelor comunismului românesc în spaţii diferite: la Bucureşti, Râmnicu Sărat şi Veneţia. Expoziţia "Mahrame. Portrete din arest" poate fi vizitată până pe 31 august 2016.

La toate expoziţiile Muzeului Cetăţii taxa est de 3 lei.