Acest gen de manifestări sunt marcate de stări emoționale determinate de evocarea unor personalități dispărute, cărora cei rămași le aduc în actualitate meritele și faptele săvârșite în viața pământeană.

Într-o astfel de manifestare se încadrează și Memorialul „Iosif Erdei” din Șuncuiuș, ajuns la ediția a II-a. Autoritățile locale, familia și prietenii au convenit ca evocarea publică a fostului mare fotbalist, Iosif Erdei, să aibă loc în preajma zilei de 15 august, ziua nașterii sale și a marelui praznic al Sfintei  Maria. Încă de la prima ediție a memorialului, Dorel Gabor, primarul comunei Șuncuiuș, a promis să dea numele celei de-a doua case a lui „Ioșca Erdei”, stadionul din localitate, cu numele său. Acest lucru s-a realizat, numele lui Iosif Erdei tronând la intrarea în incinta stadionului din localitate. În prezența oficialităților comunale și județene, a familiei și a multor foști colegi și prieteni s-a oficiat o slujbă de pomenire de către preotul paroh Leț Florian și preotul din Zece Hotare, Bolojan Romel. În cadrul slujbei a fost sfințită placa comemorativă închinată lui Iosif Erdei, dezvelită de Florina Erdei, soția celui dispărut, și primarul Doru Gabor. Evocarea vieții și activității lui Iosif Erdei a fost reamintită în luările de cuvânt de primarul Doru Gabor, de Traian Bodea, vicepreședinte al CJ Bihor, fost coleg cu cel dispărut, Zoli Barabaș, consilier local şi „Vova” Tamaș, fost coleg de echipă la FC Bihor. Vorbitorii i-au adus un omagiu caracterizându-l ca fiind OM de valoare și calitate deosebită, atât pe terenul sportiv cât și în viață. A fost un mare fotbalist, un familist convins, un caracter sociabil și un bun creștin. Omniprezentul comentator sportiv și fost bun prieten cu Iosif Erdei, Victor Mihalcea, a trecut în revistă periplul său fotbalistic: a debutat la Minerul Șuncuiuș, trecând apoi pe rând pe la Crișul Aleșd, FC Bihor, UTA, FC Brașov, Rapid București, Olimpia Satu Mare, din nou FC Bihor şi încheindu-și cariera de fotbalist la Crișul Aleșd. La toate echipele la care a jucat a fost apreciat de antrenori și jucători pentru calitățile sale. Trecerea fulgerătoare în neființă a lăsat un mare gol în familia sa, soția Florina și cei doi copii, într-un moment când aveau  mare nevoie de sprijinul său. A lăsat pentru totdeauna în sufletele lor amintirea unui soț și tată de excepție. Cu greu au depășit momentul dispariției lui. După momentul evocării  și ceremonialul închinat memoriei celui care a fost Iosif Erdei au urmat două meciuri de fotbal în care au jucat foști colegi de echipă la FC Bihor: Călin Bălaj, Cosmin Bodea, Alin Morar, Nelu Zare, Zeno Bundea, „Vova” Tamaș, Sorin Pop, Viorel Vancea, Adrian Anca, Ramses Gado, Sorin Costea şi Viorel Domocoș. În primul meci s-au înfruntat FC Bihor cu Minerul Șuncuiuș, scor final 4-4. În al doilea meci o combinată Crișul Aleșd - Minerul Șuncuiuș, avându-i în componență pe Șefan Dobai, Ciprian Fogarași, frații Costea şi Florin Iaz, a remizat 2-2 cu FC Bihor.

Au arbitrat Cormoș, Orban și Ardelean. Momentul sportiv s-a încheiat cu acordarea de către Florina Erdei tuturor jucătorilor de tricouri inscripţionate pe față „In memoriam Iosif Erdei”, iar pe spate, numărul 8, cel purtat cu atâta glorie de fostul fotbalist. Întreaga ceremonie s-a încheiat la cimitirul din localitate, unde își doarme somnul de veci cel omagiat. În prezența familiei şi a foștilor colegi, reprezentanţii primăriei au depus o coroană de flori și s-au aprins lumânări. După atâta epuizare fizică și emoțională, cei prezenți au fost poftiți la o masă tradițională de la care n-au lipsit bograciul și mititeii.