Viitoarele lanuri de grâu, ca rod, calitate şi eficienţă economică, se desciferază şi primesc avizul de infiinţare, în laborator. În laboratorul pentru determinarea indicilor calitativi ai seminţelor, seminţe ce se vor semăna în câmp şi care vor deveni lanurile de grâu cu spicul plin de rod visând la roata pâinii.

Un asemenea laborator, cu aparatură modernă şi performantă, există în Oradea, la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor (ITCSMS) Bihor. Margareta Albulescu, Rodica Anton, Maria Popa - inginere, Suzana Bochiş, Aurora Sim şi Ioan Cherecheş - tehnicieni reprezintă echipa de specialişti care efectuează mii de probe şi analize pe eşantioanele de sămânţă aduse în laborator, sămânţă căreia trebuie să i se determine puritatea, germinaţia, umiditatea, masa la 1000 de boabe (MMB). În funcţie de parametri în care se încadrează sămânţa supusă analizelor, se emit "buletinele de calitate", un fel de paşaport al seminţei, document drept garanţie a drumului acesteia pentru a fi semănată şi că va produce, după răsărire, rod bogat.
În această perioadă din an, când se însămânţează culturile agricole de toamnă, la laboratorul ITCSMS Bihor se înregistrează o activitate intensă. "Pe de o parte, ridicăm probe oficiale din loturile de sămânţă ce fac obiectul comercializării, de la agenţii economici autorizaţi producători de sămânţă. Pe de altă parte, a continuat dl. dr. ing. Ioan Sabău, director executiv al ITCSMS Bihor, primim, zilnic, între 80 şi 100 de eşantioane pentru analize informative la sămânţa de grâu, sămânţă de la diverşi cultivatori agricoli din judeţ".
Până acum, de pildă, s-au eliberat documente oficiale de calitate a seminţei, în urma miilor de analize de laborator efectuate, pentru cantitatea de 6000 de tone de grâu şi pentru peste 350 de tone de triticale - sămânţă destinată înfiinţării culturilor agricole din această toamnă. De asemenea, s-au primit şi s-au înregistrat, de la diverşi producători agricoli, alte 2000 de eşantioane de sămânţă de grâu pentru efectuarea de analize şi eliberarea buletinelor informative. Dintre acestea, la 820 de eşantioane s-au eliberat buletinele informative, alte 600 de eşantioane sunt în lucru, diferenţa urmând să intre în procesul de analize, perioada fiind de 10-12 zile/eşantion. Iar după trecerea acestei perioade de vârf, urmează acelaşi "ritual", dar pentru sămânţa ce se va utiliza la înfiinţarea culturilor agricole de primăvară.