Prima ediţie a Festivalului European Music Open debutează mâine, 9 iunie, cu un concert extraordinar în Sinagoga Neologă Zion şi cu o expoziţie foto la Palatul Baroc. Evenimentul, iniţiat de tenorul Alexandru Badea, se va desfăşura în perioada 9-12 iunie şi aduce la Oradea personalități marcante ale liricii mondiale.

 

Tenorul Alexandru Badea, iniţiator al acestui proiect, a declarat că şi-ar dori ca European Music Open să fie „unul dintre evenimentele culturale complementare ale oraşului”, care să devină atractiv pentru turismul cultural. Programul festivalului cuprinde concerte la Sinagoga Zion şi la Catedrala Romano-Catolică, expoziţii la Palatul Baroc, un colocviu, şi concerte la Teatrul Regina Maria. „De la colocviu a pornit acest festival. Avem nevoie să provocăm astfel de întâlniri ale celor mai luminate minţi”, a menţionat Alexandru Badea, făcând referire la colocviul care va avea loc sâmbătă, 11 iunie, de la ora 19.30, la Teatrul Regina Maria. Invitaţi de onoare vor fi scriitoarea Adriana Babeţi, Ioan Holender, care a condus Opera din Viena timp de două decenii, Emil Hurezeanu – ambasadorul României în Germania, Dan Dediu – fostul decan al Facultăţii de Muzică Bucureşti şi Sever Voinescu – redactor şef al revistei Dilema Veche. Cei cinci vor dezbate o temă actuală: scindarea societății românești, ruptura dintre vechi și nou în cultură, goana după tot ce e noutate, precum și relația pe care o mai avem cu cele socotite vechi. Tenorul Alexandru Badea a promis că, în cadrul colocviului, vor şi surprize muzicale, de care este responsabil compozitorul Dan Dediu. Pentru acest eveniment, cei interesaţi mai pot cumpăra bilete fie de la casieria Teatrului Regina Maria sau de pe biletmaster.ro.    

Festivalul debutează joi, 9 iunie, în Sinagoga Neologă Zion, la ora 17.00, cu un concert extraordinar al Oberkantor-ului Shmuel Barzilai, cel mai cunoscut cantor din Viena, a cărui voce inconfundabilă încântă de peste trei decenii iubitorii muzicii din lumea întreagă. Tot joi, de la ora 19.00, Muzeul Țării Crișurilor va fi gazda vernisajului expoziției de fotografie a artistului Iosif Kiraly. Expoziția va putea fi vizitată și după încheierea festivalului, până în data de 23 iunie. Evenimentul muzical al anului în Oradea va avea loc vineri, 10 iunie, de la ora 19.30: Carmina Burana pe scena Teatrului Regina Maria, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal. Soprana Theodora Varga, de la Opera din Regensburg, baritonul Marian Pop de la Opera din Kassel și tenorul Alessandro Lucciano, artist cu o carieră internațională în plină ascensiune, vor da viață impresionantei creații vocal-simfonice, alături de orchestra și corul Filarmonicii Banatul din Timișoara. Sâmbătă, 11 iunie, pe lângă colocviul de la Teatrul Regina Maria, va avea loc, de la ora 14.30, la Bazilica Romano-Catolică, un concert susţinut de organistul Catedralei „La Madeleine” din Paris, Francois-Henri Houbart, și de soprana Elisabeth Vidal, una dintre cele mai renumite cântărețe de operă ale Franței, care vor oferi publicului un recital cu cele mai frumoase creații religioase. Festivalul se va încheia duminică, 12 iunie, la ora 19.30, pe scena Teatrului Regina Maria, cu o Gală de Operă. Astfel, vor putea fi auzite unele dintre cele mai valoroase voci de operă pe plan mondial: Kurt Rydl, Elisabeth Vidal, Sorina Munteanu, care li se vor alătura mai tinerilor lor colegi de scenă Alessandro Luciano, Liviu Holender, Crina Vezentan, Ovidiu Ciucuriță, pentru a cânta unele dintre cele mai frumoase arii din repertoriul clasic universal. La pupitrul Orchestrei și a Corului Filarmonicii Banatul se va afla maestrul Cristian Mandeal.

Mihai Jurca, președintele Asociaţiei de Promovare a Turismului din Oradea, a menționat că bugetul alocat de Consiliul Local pentru acest eveniment cultural a fost de 173.000 lei. La această sumă s-au adăugat banii primiţi din sponsorizări. „Toată lumea a făcut eforturi pentru ca acest eveniment să se întâmple. Totul a fost astfel calibrat încât să ne încadrăm în buget”, a precizat Mihai Jurca, adăugând că şi-ar dori ca acest eveniment să devină o tradiţie. 

European Music Festival este organizat de Primăria Oradea, cu sprijinul tenorului Alexandru Badea, a Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea, Fundației Festivalului Internaţional de Teatru Scurt, Teatrului Regina Maria, Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, Comunității Evreilor din Oradea și a Muzeului Țării Crișurilor.