Justiţia britanică a declarat ilegale noile reguli ce înăspresc condiţiile pentru muncitorii imigranţi cu calificări superioare care vor să rămână în Marea Britanie, relatează Sky News.

Guvernul poate decide să atace prin apel decizia, care ar putea pune capăt modificărilor controversate aplicate retroactiv criteriilor de testare din programul guvernamental pentru Imigranţii cu Calificare Superioară (HSMP). Ministerul de Interne a declarat că, potrivit analizelor, testul anterior "nu era suficient de strict în selectarea acelor imigranţi care aduc cele mai mari contribuţii economice Marii Britanii". Modificările au fost atacate însă la Înalta Curte de o organizaţie militantă, Forumul HSMP, ca fiind ilegale şi reprezentând o încălcare a aşteptărilor rezonabile ale imigranţilor.
Potrivit acestora, circa 90 la sută din cei 49.000 de imgranţi care au venit să muncească în Marea Britanie, în baza acestui program, ar putea fi nevoiţi să plece, întrucât vor fi obligaţi să depună din nou actele conform noului sistem pe bază de puncte. Ei au argumentat că mulţi nu vor mai fi eligibili pentru acordarea reşedinţei permanente şi riscă să fie expulzaţi. Judecătorul a declarat că modificările sunt necinstite faţă de cei care au fost deja admişi conform programului britanic. Nu există "un motiv întemeiat pentru ca aceia care se află deja în program să nu se bucure de acelaşi beneficii care li s-au oferit iniţial".

Ministrul de Interne Jacqui Smith a fost somată să achite cheltuielile de judecată ale Forumului şi i s-a respins permisiunea de a face apel, dar poate în continuare să ceară Curţii de Apel însăşi să audieze cazul.