Seria de acțiuni organizate de Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități a culminat, ieri, cu un workshop de teatru de păpuși. Alături de elevii și profesorii din echipa de proiect, la activitate au participat părinții copiilor cu CES, copiii speciali de la CSEI Cristal, dar și studenți de la Psihologie, care au venit să-i ajute pe micii actori să confecționeze păpuși și să se pregătească prin joc pentru spectacol.

 

La Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, s-au desfășurat, începând de sâmbătă, o serie de acțiuni de celebrare a Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, deosebite pentru învățământul special, organizate în cadrul diferitor proiecte ale școlii.    

Parteneriatul strategic între şcoli Erasmus+, KA2 „Valuing play”/ „Valorizarea jocului scenic” este un parteneriat european între patru instituții din Letonia, Macedonia, Italia și România, finanțat de Comisia Europeană prin ANPCDEFP. Coordonatori de proiect sunt: prof. Teodora Pantazi și prof. Carmen Ilisie.

„Scopul proiectului este identificarea și exersarea celor mai eficiente modalităţi de valorizare a jocului scenic, în diferitele sale forme: teatru, teatru de păpuşi, teatru de umbre la copii de vârstă preşcolară şi şcolară mică, în vederea dezvoltării personalităţii acestora”, ne-a declarat Teodora Pantazi.

Potrivit interlocutoarei noastre, pe parcursul acestui an școlar (al doilea an de proiect), s-au format trei echipe de lucru: echipa de teatru, echipa de teatru de păpuși și echipa de teatru de umbre, fiecare având sarcina de a pune în scenă câte o poveste populară.

„Pe parcursul mai multor întâlniri, fiecare echipă pregătește decorul, costumele sau personajele, dar mai ales protagoniștii, prin intermediul unor jocuri de dezvoltare personală: autocunoaștere, comunicare, stimă de sine etc, astfel încât aceștia să ajungă să se simtă confortabil pe scenă”, a mai spus interlocutoarea noastră.  

O parte dintre activități se derulează sub forma unor workshopuri, la care participă diferiți invitați și care vor marca zile importante de peste an.  

În anul școlar 2015-2016, s-au derulat nouă astfel de activități. Seria workshopurilor din acest an școlar a fost deschisă de echipa de teatru de păpuși, care a marcat Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.

La activitate au participat, alături de elevii și profesorii din echipa de proiect, părinții copiilor cu CES, alți copii speciali de la CSEI Cristal, dar și elevi și studenți voluntari de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea și Universitatea din Oradea, Facultatea de Științe Socio-Umane, care au venit să-i ajute pe micii actori să confecționeze păpuși și să se pregătească prin joc pentru spectacol. Manifestarea a fost deschisă de prof. Carmen Ilisie, directoarea CSEI Nr. 1 Oradea.

Trei alte zile speciale vor fi marcate prin cinci workshopuri în cadrul acestui proiect: 21 martie, când se celebrează Ziua Mondială a Sindromului Down, dar și Ziua Internațională a Teatrului de Păpuși și a poeziei/poveștilor; 2 aprilie, Ziua Internațională de conștientizare a autismului, care se suprapune cu Ziua Internațională a cărții pentru copii și, bineînțeles, 9 mai, Ziua Europei, întrucât este vorba despre un proiect european.

Cele trei povești populare pregătite în cadrul activităților și workshopurilor vor fi prezentate la sfârșitul anului școlar pe scena Festivalului Cultural „Special Kids” și în Caravana de teatru „Valuing play” și vor fi incluse alături de jocurile învățate de copii în produsele finale ale proiectului.