Proiectul de informatizare a situaţiei şcolare a elevilor, care va fi gestionat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, ar putea fi lansat luna viitoare. Cel puţin la nivel de liceu, urmând ca în perioada următoare să fie implementat şi la nivelul claselor terminale din gimnaziu.

Inspectoratul a ales liceul şi gimnaziul pentru că atât profesorii cât şi părinţii vor avea nevoie de instrumente obiective pentru a urmări şi îmbunătăţi evoluţia elevilor în pregătirea lor pentru principalele examene naţionale, Evaluarea şi Bacacalaureatul.

„Suntem la faza de colectat date de contact de la părinţi. Apoi, pe baza unui user şi a unei parole fiecare părinte va avea acces la un cont în care va putea vedea notele şi absenţele elevului. Părinţii vor avea acces doar la situaţia şcolară a propriilor elevi. În plus, o dată pe săptămână vor primi câte un mesaj cu notele şi absenţele elevului. Aşa am dori, să putem trimite mesaje şi cu notele şi cu absenţele dar, când îl vom lansa vom vedea exact ce ne va permite softul să facem”, a explicat, pentru Crişana, Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor.

Chiar dacă nu pare mare lucru, această informatizare va intra în istoria învăţământului românesc, IŞJ Bihor fiind primul din ţară care va avea un suport informatic de acest gen. Conform reprezentanţilor instituţiei, prin intermediul lui se doreşte nu doar o verificare mai bună a situaţiei şcolare a elevului, adică un control asupra lui, ci şi o îmbunătăţire a pregătirii elevilor, astfel încât să crească mediile la examenele naţionale. Asta pentru că, pe viitor, se doreşte crearea unor grafice pentru calităţile şi lacunele fiecărui elev în parte, grafice la care să aibă acces profesorii astfel încât să ştie la ce materii este mai mult de lucrat cu un elev şi la care este nevoie cu un altul. Coroborate, şi acţionat în funcţie de ele, informaţiile pot face ca elevii să fie mai bine pregătiţi la sfârşitul ciclurilor şcolare.