Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (CJAPIA) informează că, la data de 30 august a.c. a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 699 Ordinul nr 296/2.327 care vine aduce câteva modificări/ completări importante.

Potrivit documentului, beneficiază de renta viageră agricolă şi persoana care a fost pensionată pe caz de boală, gradele I şi II, a cărei pensie de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârsta de pensionare. Rentierului aflat în această situație i se recunoaște dreptul la renta viageră agricolă ca urmare a verificării deciziei emisă de comisia de expertiză medicală, care atestă pensia de invaliditate și a deciziei pentru pensia pentru limita de vârstă. Beneficiază de prevederile legii şi persoanele care au dobândit terenuri prin moştenire de la cei care au primit titluri de proprietate, care trebuie să îşi dovedească calitatea prin certificatul de moştenitor. În cazul contractelor de arendare, proprietarii beneficiază de renta viageră agricolă de 50 euro/ha/an, dacă aceste contracte sunt încă în vigoare la sfârşitul anului calendaristic pentru care se plăteşte renta. Potrivit prevederilor legale, prin an agricol se înţelege perioada cuprinsă între 1 octombrie - 30 septembrie a anului următor.

De asemenea, potrivit noilor perevederi, se completează cu o excepție pentru anul 2017, privind termenul limită de vizare a carnetelor de rentier:

“(2) Prin excepție de la alin. (1), pentru anul 2017, persoanele care solicită vizarea carnetului de rentier agricol se prezintă personal ori prin mandatar/curator/tutore, până la data de 29 septembrie 2017, la oricare centru județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv al Municipiului București”. Astfel, pentru a intra în posesia rentei viagere cuvenite pentru anul 2016, reprezentanţii CJAPIA atenţionează rentierii să își vizeze carnetele de rentier agricol până la data de 29 septembrie 2017.

Pentru vizarea carnetului de rentier agricol, solicitantul (rentierul personal ori prin mandatar/curator/tutore) trebuie să semneze o declaraţie pentru obţinerea vizei anuale, conform anexei care face parte integrantă din prezentele norme metodologice, însoţită de documente, pe baza cărora persoana desemnată de către CJAPIA va verifica conformitatea documentelor originale cu copiile existente la dosar şi în cazul persoanelor pensionate pe caz de boală va certifica copiile depuse ale deciziilor de la comisia de expertiză medicală, respectiv: carnetul de rentier agricol; actul de identitate al solicitantului; decizia de la comisia de expertiză medicală - pentru solicitanţii pensionaţi pe caz de boală, în original. Decizia de la comisia de expertiză medicală se depune în copie; procură notarială autentificată/curatelă/hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă din care să reiasă că solicitantul este tutore legal al rentierului agricol, în original, numai pentru cazurile în care solicitarea vizării carnetului de rentier agricol este făcută de un reprezentant legal; contractul/contractele de arendare încheiat/încheiate până la data de 30 septembrie 2011, sau încheiat/încheiate după data de 1 octombrie 2011, cu respectarea prevederilor Codului civil; extras de cont pe numele rentierului agricol, deschis la oricare bancă de pe teritoriul României, în lei (extrasul se depune opţional). În cazul în care se constată că datele declarate de solicitanţi nu corespund realităţii, dreptul de a primi rentă viageră agricolă se suspendă până la data completării dosarului. Important: Prezenţa anuală a rentierilor la sediul CJAPIA pentru vizarea carnetelor de rentier agricol este o condiţie esenţială pentru a beneficia de renta cuvenită aferentă anului 2016. Şi, un ultim aspect: plata rentei viagere agricole se efectuează într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de BNR din anul pentru care aceasta se datorează, prin mandat poştal sau virament bancar.