Un grup de 30 de elevi și cadre didactice din Maramureșul istoric, partea ucraineană de astăzi, se află, în perioada 13-22 iulie 2016, în Oradea, cu prilejul celei de-a XIII-a ediții a proiectului cultural-educativ transfrontalier intitulat: „Învăţământ şi generozitate - cunoaşterea, valorificarea şi păstrarea tradiţiilor culturale ale României și Ucrainei prin tabere de elevi și cadre didactice.

 

În prima zi a șederii lor în Oradea, membrii grupului au vizitat Biserica cu Lună, respectiv muzeul sfântului lăcaș, dar și orologiul din turlă. Oaspeții au fost impresionați să afle că acest mecanism este unic în Europa, pentru faptul că el transmite o mișcare mai departe unui mecanism ce reprezintă luna și acel mecanism arată fazele în care luna se află pe bolta cerească în fiecare seară. Cuvântul părintelui Dumitru Popovici despre istoria neamului românesc din această parte a țării i-a emoționat, de asemenea, pe invitați.

Următorul popas a fost în Piața Unirii, unde oaspeții din Maramureșul istoric și-au făcut o poză de grup, în fața statuii lui Mihai Viteazul, rămânând plăcut surprinși de transformările prin care a trecut orașul de la ultima lor vizită în orașul de pe Crișul Repede și, în special, zona centrală a orașului. După vizita la Biserica cu Lună, grupul a fost invitat de către Teodor David, vicepreședintele Uniunii Vatra Românească Bihor, la sediul Uniunii, unde a avut loc o donație de carte pentru toți membrii grupului.

Vineri, 15 iulie, grupul din Maramureșul istoric a vizitat expoziția artiștilor fotografi din Transcarpatia, o coincidență fericită ca oaspeții noștri să găsească la Oradea lucruri atât de actuale din zona în care trăiesc. În acest an, prezența grupului în Bihor coincide, în mod fericit, cu organizarea, în weekend, a Târgului Meșterilor Populari, eveniment care a avut loc în Parcul Bălcescu (lângă Grădina Zoologică).

Sâmbătă, 16 iulie, oaspeții din dreapta Tisei au vizitat Grădina Zoologică, iar astăzi vor fi în Cetate, unde vor vizita inclusiv Muzeul Cetății, iar a doua zi, se vor afla la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, unde directorul instituției le va dona biblioteca personală. „Marți, 19 iulie, suntem invitați la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, unde directorul, prof. Ioan Pirtea, va dona grupului biblioteca personală. Este un gest care ne onorează. Ne bucurăm nespus că asemenea gânduri se îndreaptă către românii din dreapta Tisei”, ne-a declarat Tiberiu Moraru, preşedintele Asociaţiei Morăriţa, asociație care de 13 ani este titulara proiectului cultural.

„Suntem foarte mulțumiți de colaborarea cu instituțiile din Bihor - Primăria Oradea, Direcția pentru Cultură Bihor, Muzeul Țării Crișurilor, Asociația Morărița etc. – care sunt întotdeauna aproape de românii din dreapta Tisei. Mulțumim pentru găzduire directorului și tuturor angajaților de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul”, a menționat șeful grupului, dr. Ion Botoş, preşedintele Fundaţiei Dacia din Maramureşul Istoric.