Operatorul economic care dorește să obțină eticheta ecologică europeană pentru unul sau mai multe dintre produsele sale trebuie să solicite acest lucru Direcției Evaluare Impact și Controlul Poluării din Ministerul Mediului.

Concepută în 1992 de către Comisia Europeană, eticheta ecologică europeană încurajează operatorii economici să comercializeze bunuri și servicii cu un impact redus asupra mediului, mai ales că multe dintre măsurile ecologice aduc o valoare în plus operatorilor prin reducerea costurilor. Astfel, potrivit reglementărilor în vigoare, eticheta este „un simbol grafic şi/sau un scurt text descriptiv aplicat pe ambalaj, într-o broşură sau alt document informativ, care însoţeşte produsul şi care oferă informaţii despre cel puţin unul şi cel mult trei tipuri de impact asupra mediului”. Cerinţele pentru atribuirea eco-etichetării se bazează pe criterii specifice fiecărui grup de produse atestat atât pentru performanţa tehnică, cât şi pentru calitatea sa ecologică. Operatorii economici (producători, importatori, prestatori de servicii sau comercianți) care doresc să obțină eticheta ecologică europeană înaintează solicitările către minister. Totodată, aceștia trebuie să depună și dosarul care demonstrează că produsul corespunde exigențelor ecologice, stabilite de Comisia Europeană. Ministerul Mediului primește solicitarea și informează Comisia Europeană de decizia sa de acordare a etichetei ecologice europene. Apoi, Comisia publică această decizie pe site-ul etichetei ecologice europene.

Comisia Națională pentru Acordarea Etichetei Ecologice, organ consultativ cu rol în evaluarea dosarului necesar pentru acordarea etichetei ecologice, propune modificările corespunzătoare cu privire la informațiile care urmează să fie incluse pentru obținerea etichetei ecologice. După acordarea drepturilor de utilizare a etichetei ecologice europene, ministerul încheie cu operatorul economic un contract, prin care se stabilesc condițiile de utilizare a acesteia.

Contractul prevede gama de produse vizate, inclusiv eventualele denumiri comerciale sau numere de referință interne ale producătorului. Contractul respectiv stabilește condițiile de utilizare a etichetei ecologice UE, în conformitate cu contractul standard din regulamentul european. După semnarea contractului de către solicitant, operatorul economic va primi un certificat în care vor fi precizate: numărul licenței care poate fi utilizat cu logoul etichetei ecologice a UE; denumirea juridică a solicitantului; gama de produse pentru care s-a acordat eticheta ecologică a UE; toate denumirile comerciale relevante sub care este vândut produsul. Important! Testarea și verificarea produselor în procesul de evaluare a performanțelor acestora se realizează de către institute acreditate specializate. Încercările se pot efectua și în alte institute din străinătate, ale căror laboratoare sunt acreditate. Criteriile pentru fiecare categorie de produse se revizuiesc o dată la trei sau patru ani, iar titularii de licențe pentru eticheta ecologică a UE trebuie să depună din nou o cerere atunci când aceste noi criterii revizuite intră în vigoare.