Municipalitatea orădeană a anunţat că, la sfârşitul săptămânii trecute, a rambursat, anticipat, soldul de 20,8 milioane lei rămas din creditul CEC Bank, astfel că gradul de îndatorare al municipiului, estimat în prezent la 54,12%, va scadea la 18,34% în anul 2017.

Contractul de împrumut cu CEC Bank, semnat în luna decembrie 2015, a fost folosit pentru plata lucrărilor derulate în cadrul proiectelor cu finanţare europeană, până la primirea banilor din partea Uniunii Europene. Astfel, a fost contractată o linie de finanțare de maxim 100 milioane lei de la CEC Bank, pe o perioadă de un an, cu perioadă de grație până în iunie 2016 și perioadă de rambursare iulie-decembrie 2016. Din această sumă, municipalitatea a folosit 84,85 milioane lei (77 milioane lei în 2015) pentru finalizarea celor 24 de proiecte finanțate din fonduri europene, aflate în implementare în anul 2015.

„În urma finalizării proiectelor și depunerii cererilor de rambursare, în anul 2016 am încasat cota de finanțare a Uniunii Europene, astfel că am reușit rambursarea anticipată a întregului credit. Totalul dobânzilor plătite a fost de 396.502 lei (2 lei/locuitor)”, menţionează Primăria Oradea, adăugând că, odată cu rambursarea creditului şi a renegocierii condiţiilor la creditul luat de la ING Bank, gradul de îndatorare al municipiului, estimat în prezent la 54,12%, scade la 18,34% în anul 2017.

„Se constată încă o dată că unele afirmații făcute în perioada campaniei electorale referitor la gradul mare de îndatorare al municipiului și neabsorbţia fondurilor europene au fost contrazise de realitate. Subliniem din nou că scopul accesării creditului CEC a fost acela de a asigura banii necesari pentru implementarea proiectelor de investiții mari pe fonduri europene care s-au realizat anul trecut în municipiu, banii fiind primiți ulterior de la Uniunea Europeană și restituiți către CEC”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

Potrivit municipalităţii orădene, dacă nu ar fi fost contractat acest credit, 77 de milioane lei din veniturile proprii ale bugetului local din 2016 ar fi trebuit alocați pentru finalizarea celor 24 de proiecte europene. „Acest lucru ar fi însemnat nerealizarea a 80% din planul de investiții al anului 2016 finanțat din aceste venituri. În cel mai rău caz, exista riscul de a nu reuși finalizarea proiectelor cu finanțare europeană și de a returna din această cauză sume importante de bani la UE”, susţine Primăria Oradea.

Potrivit administraţiei locale, structura bugetului de investiții finanțate din venituri proprii (impozite și taxe locale) la nivelul anului 2016 este de 96,3 mil lei, din care pentru străzi şi poduri - 31,2 milioane lei, pentru sistemul de termoficare - 21,6 milioane lei, pentru reabilitarea termică a blocurilor şi a clădirilor monument istoric - 19,5 milioane lei, parcări subterane şi supraterane - 7,8 milioane lei, cultură, recreere, spații verzi - 4,4 milioane lei, pentru infrastructură sistem alimentare cu apă - 3,5 milioane lei, pentru clădirile școlilor - 2,3 milioane lei, pentru transportul public local - 1,6 milioane lei, pentru investiții/dotări primărie - 1,4 milioane lei, pentru spitale - 1,3 milioane lei, protecția mediului - 1,1 milioane lei, altele - 0,63 milioane lei.

„Anul 2015 a fost pentru Oradea deopotrivă anul absorbției de fonduri europene și anul datoriei publice locale, nivelul atins de ambele fiind superior celorlalți ani. Atragerea de fonduri europene și contractarea de împrumuturi bancare au creat premizele realizării bugetului de investiții, un buget de 6 ori mai mare decât într-un an normal. Prioritare în 2015 au fost asigurarea cash-flow-ului necesar implementării în bune condiții a proiectelor cu finanțare europeană și optimizarea utilizării fondurilor UE, iar acest lucru nu ar fi fost posibil fără suportul instituțiilor bancare care ne-au finanțat”, se menţionează într-un comunicat de presă al Primăriei Oradea, în care se precizează că „datorită eforturilor administrației locale și ale băncilor care au sprijinit proiectele prin acordarea finanțărilor, Municipiul Oradea se dezvoltă într-un ritm accelerat, fiind pe un trend ascendent în asigurarea pentru locuitorii săi a unui nivel de viață superior celui actual și a unor servicii publice de calitate”.

Municipalitatea anunţă că vrea să păstreze ritmul de dezvoltare a oraşului şi în următorii ani, motiv pentru care, în prezent, se lucrează la pregătirea proiectelor în vederea accesării de fonduri UE în noua perioadă de programare (2014-2020) şi nu exclude posibilitatea accesării unor noi împrumuturi. „Având în vedere anvergura și diversitatea de proiecte pe care intenționăm să le derulăm în continuare, precum și constrângerile bugetare, vom căuta în continuare cele mai bune soluții de finanțare, inclusiv pe piața bancară”, se mai precizează în comunicat.