Din dorința de a salva ceea ce a mai rămas din Rezervaţia Naturală a Pârâului Peţa, profesorii și elevii de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea au ieșit, joi, în stradă, în cadrul unui marș botezat „Apa Sâmbetei”. Cei care au dorit să se alăture acestei acțiuni au fost invitați să participe cu bicicleta, skateboard-ul sau rolele.

 

De câteva luni, elevii Liceului Teoretic "Onisifor Ghibu", îndrumați de câțiva profesori, s-au alăturat eforturilor autorităților locale de a salva ceea ce a mai rămas din rezervația Naturală a Pârâului Peța. Un moment de vârf al acestui proiect în derulare a fost marșul care a avut loc ieri, botezat de organizatori "Apa Sâmbetei". Participanții și susținătorii proiectului au pornit de la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu", după care au efectuat un parcurs simbolic de-a lungul pârâului Peța, punctul final fiind Parcul Salca, unde a avut loc un flash mob.

"Miza acestei procesiuni sui-generis este de a informa și conștientiza locuitorii municipiului Oradea cu privire la situația tristă a ecosistemului pârâului Peța, care datează din era terțiară, având o vechime de milioane de ani, dar pe care anii post-comunismului l-au adus în pragul dispariției. Speciile în pericol sunt Nufărul termal, Roșioara lui Racoviță și Melcul termal Melanopsis", ne-a declarat prof. Mirela Ardelean, coordonatoarea acțiunii.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu", Școala Gimnazială "Floare de Lotus" Sânmartin, Compania de Apă Oradea, Agenția de Protecția Mediului Bihor, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri Oradea, Direcția de Sănătate Publică Bihor, Asociația "Aqua Crisius" și Facultatea de Științe a Universității din Oradea.