Măsurile fiscale adoptate ieri de Guvernul României afectează bugetele locale. Într-o conferinţă de presă primarul Ilie Bolojan a prezentat efectele măsurilor fiscale, în sensul că Executivul ia banii de la nivel local şi îi mută la bugetul central. Astfel, este afectat direct bugetul de investiţii al Oradiei, în lipsa unor compensări adecvate.

 

Cele mai mari pierderi vor fi la nivelul municipiilor reședință de județ, în cazul cărora cota defalcată din acest impozit reprezintă cel puţin 40% din veniturile proprii la bugetul local.

„Guvernul are grijă să ne «ajute», adică să ne lase fără niciun ban!”, a spus primarul Ilie Bolojan în deschiderea conferinței de presă. „Ne-am fi așteptat ca această scădere de impozit să se ducă undeva, fie către angajați, fie către angajatori. Însă, acest lucru nu se întâmplă, pentru că, făcând o analiză a modului în care salariile brute așezate după noua formulă ar influența salariile nete, constatăm că influența este nesemnificativă și practiv Guvernul reașază aceste contribuții între salariul brut și salariul net, luând banii de la autoritățile locale și mutându-i la București. Aceasta este practic marea revoluție fiscală!”, a mai spus Bolojan.

Edilul este de părere că reducerea propusă de Guvern, de aproximativ 40% a impozitului pe venit, este cea mai dură măsură luată de un guvern împotriva administraţiilor locale din România în ultimii 10 ani. „Ea va avea influenţe pe termen lung, afectând grav bugetele de investiţii, predictibilitatea politicilor de dezvoltare locală, gradul de îndatorare şi dezvoltarea economică locală”, a menționat primarul.

Primarul Ilie Bolojan a explicat calculul făcut după datele pe care Ministerul de Finanțe le are publicate în anul 2016. Prin urmare, s-a constatat că statul român a încasat în anul 2016, din acest impozit pe venit, suma 27,8 miliarde lei, din care 18,3 miliarde au fost distribuite la autoritățile locale, iar diferența a mers către bugetul de stat, la o cotă de constituire a acestui impozit de 16%. S-a făcut o simulare și pentru a vedea ce se întâmplă în condițiile noi, adică în condițiile aplicării unei cote de 10% pentru constituirea impozitului. Astfel, a rezultat că s-ar colecta 17,4 miliarde lei, din care 11,4 miliarde s-ar repartiza la bugetele locale și 6 miliarde la bugetul de stat.

„Efectul acestor măsuri este că autoritățile vor lua mai puțin cu diferența dintre situația de astăzi și ceea ce va urma, adică vom pierde diferența de aproximativ 4,1 miliarde lei, ceea ce reprezintă aproape 1 miliard de euro. Aceștia sunt banii care vor fi confiscați de la autoritățile locale și mutați prin alte contribuții la bugetul de stat. Vor fi foarte afectate principalele orașe din România, unde sunt cei mai mari angajatori, pentru că peste 60% din locurile de muncă din România sunt în municipiile reședință de județ, care sunt locomotive ale economiei naționale. Ceea ce se întâmplă în marile orașe, dezvoltarea acestora, nu e meritul Guvernului”, a mai spus primarul Ilie Bolojan.

 

Afectează bugetul Oradiei

În Oradea, ca urmare a creşterii numărului de locuri de muncă şi a salariilor în ultimii ani, sumele constituite (aplicând procentul de 41,75%) din impozitul pe venit au crescut an de an, anul acesta urmând să atingă o valoare de 39 milioane euro. Această creștere se explică prin dezvoltarea parcurilor industriale în Oradea și umplerea acestora, fapt care a făcut să crească cu câteva mii numărul angajaților din Oradea, prin dezvoltarea celorlalte companii, prin creșterea salariilor din România, toate acestea făcând ca Oradea să aibă o creștere medie de 9%.

Astfel, această categorie de impozit, și anume impozitul pe venit, a devenit cea mai importantă pentru bugetul local, ajungând la 54% în acest an. Deci, jumătate din veniturile orașului Oradea provin din acest impozit.

„Din păcate, având în vedere însă că baza și cota de impozitare vor scădea foarte mult, bugetul orașului nu va mai încasa 43 milioane de euro. Aplicându-se noua formulă, anul viitor vom încasa doar 25 milioane de euro. Aplicând o creștere economică de 10%, anul viitor am putea încasa 27,5 milioane euro, prin urmare vom fi în situația de a înregistra un deficit de 15,5 milioane euro, o sumă foarte mare, care reprezintă un procent de 60-70% din bugetul nostru de investiții. După reacțiile primarilor din România, Guvernul s-a gândit să vină cu un substitut, adică să vină cu o compensare, crescând cota care revine direct autorităților locale de la 41,75%  la 43%, majorare total nesemnificativă, pentru că se aplică la o bază mult mai mică. Guvernul introduce o formulă de compensare, care spune că în cazul în care se vor realiza venituri mai mici, ceea ce este 100% cert, se vor compensa aceste deficite, dar scăzând din această compensare suma pe care primăriile o aveau în cont la finalul anului 2016”, a explicat edilul, menționând că Primăria Oradea avea, la finalul anului 2016, 10,5 milioane de euro în cont.

„Acestea erau economiile orașului Oradea. Deci, nu ni se vor compensa, conform propunerii Guvernului, decât jumătate din acești bani. Adunând cât am încasa anul viitor peste nivelul din acest an cu valoarea care nu se va compensa, rezultă că anul viitor vom pierde 9,25 milioane de euro”, a adăugat Bolojan.

Practic, din 9,25 milioane euro, municipalitatea orădeană ar fi putut construi un pod peste Crişul Repede şi un pasaj de patru benzi pe centură, sau un campus şcolar, nou, cu toate dotările, cum este cel construit pentru Colegiul Partenie Cosma, sau un spital nou, cum este Centrul oncologic din Rogerius, ar putea reabilita două piețe cum este Piața Unirii sau ar putea moderniza 20 de străzi de pe dealurile Oradiei.