Vineri, 22 aprilie, în cadrul celei de-a 25-a ediţii a Festum Varadinum, Muzeul Ţării Crişurilor a răspuns invitaţiei de a se alătura sărbătorii printr-o expoziţie rară. Astfel, MTC a scos la lumină lucrări originale de grafică, vechi de peste 500 de ani, reprezentative pentru şcoala germană sau austriacă.

Colecţia grafică veche a Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea cuprinde planşe din secolele XV-XIX semnate de reprezentanţi de seamă din ţări europene cum ar Germania, Ţările de Jos, Italia, Austria sau Franţa. Cele mai valoroase piese din compartimentul de gravură străină aparţin celebrului artist german Albrecht Durer, fapt ce determină ca muzeul orădean să figureze în ghidurile turistice europene. Trei dintre gravurile deţinute de MTC sunt parte dintr-o amplă serie numită "Viaţa Mariei”. El a început să lucreze la aceste planşe încă din 1494 şi le-a completat la a doua călătorie în Italia, între 1505-1507. Este vorba despre lucrările Fecioarei Maria cu Isus în braţe, Sfânta Familie cu trei îngeri şi Întâlnirea lui Ioachim cu Ana. Primele două lucrări fac parte din colecţia veche a muzeului, iar cealaltă a fost achiziţionată de la un colecţionar particular în anul 1981. Aceste trei lucrări, alături de alte 13, fac parte din expoziţia de gravură al cărei vernisaj a avut loc vineri, 22 februrie, la Palatul Baroc. Vernisajul a făcut parte din seria e evenimente organizate în cadrul Festum Varadinum şi s-a bucurat de prezenţa PS Böcskei Laszlo şi a viceprimarului Huszar Istvan.

"Acest vernisaj are loc în cadrul unei ediţii speciale, cea de a 25-a, a Festum Varadinum şi aduce în prim plan o altă cultură, cea germană. Iată că atunci când se întâlnesc mai mule culturi se completează şi se evidenţiază reciproc”, a spus episcopul. Viceprimarul Huszar Istvan a vorbit despre importanţa dialogului dintre administraţia locală, Episcopia Catolică şi muzeu, dialog care a dus la „expunerea acestor obiecte care pot fi văzute foarte rar, din cauza condiţiilor pretenţioase de conservare”.

Ca un răspuns pentru viceprimar, managerul MTC, Aurel Chiriac, a ţinut să precizeze că între Episcopie şi muzeu a fost mereu o bună comunicare şi a subliniat că „este prima dată în 25 de ani de când organizaţi Festum Varadinum când ne invitaţi şi pe noi, şi iată că nu suntem bau-bau sau nişte elite la care nu se poate ajunge”.

Gravurile din expoziţie au fost prezentate de Ana Martin. "Am ales cele mai reprezentative lucrări din şcoala germană şi cea austriacă, iar această expoziţie este o şansă rară. Avem turişti străini care vine cu ghiduri din străinătate şi ne cer să vadă gravurile de Durer, iar noi nu le putem expune pentru că nu avem spaţii adecvate”, a precizat Ana Martin.

Noul sediu al muzeului însă are prevăzute spaţii în care aceste gravuri vor putea fi accesibile mult mai des pentru turişti.