Activitatea S.C.D.A. Oradea a fost finanţată prin proiecte de cercetare, contractarea unor servicii de cercetare, consultanţă şi expertiză. Toate proiectele de cercetare sunt întocmite de colective complexe cuprinzând cadre didactice de la Facultatea de Protecţia Mediului Oradea, precum şi cercetători ai S.C.D.A. Oradea.
Principala sursă de finanţare în anul precedent a constituit-o proiectul "Studiul factorilor de risc, cuantificarea impactului acestora asupra sistemelor de agricultură, crearea de noi genotipuri şi tehnologii necesare unei dezvoltări durabile", la care am avut parteneri Universitatea din Oradea şi alte unităţi de cercetare şi învăţământ din Transilvania, precum şi programele sectoriale finanţate de Ministerul Agriculturii.
În proiectul noii legi a cercetării ştiinţifice, care se află în faza finală a dezbaterilor în Parlamentul României, se prevede fuzionarea S.C.D.A. Oradea cu Universitatea din Oradea.
În întâmpinarea acestei legi a cercetării, între Universitatea Oradea şi S.C.D.A. Oradea s-a semnat (cu aprobarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Şişeşti") un contract de asociere prin participaţiune, demarându-se practic procesul de integrare a învăţământului agricol cu cercetarea, după principiile utilizate în Uniunea Europeană. Urmează ca anul acesta majoritatea activităţilor didactice ale secţiilor de Agricultură, Horticultură şi Zootehnie din cadrul Facultăţii de Protecţia Mediului Oradea să se desfăşoare la S.C.D.A. Oradea, aici existând spaţii suficiente pentru săli de curs, laboratoare precum şi suprafaţa agricolă absolut necesară activităţilor practice pentru studenţi.
Menţionăm că toţi cercetătorii S.C.D.A. Oradea sunt cadre didactice ale Universităţii din Oradea, aceasta constituind un motiv în plus pentru garantarea succesului de integrare a învăţământului cu cercetarea. Suntem convinşi că această integrare va fi benefică în primul rând pentru pregătirea teoretică şi practică a studenţilor, iar în final rezultatele vor fi resimţite în efecte economice pozitive pentru agricultura din această parte a ţării.