Un pericol pentru orădeni
În ciuda amenzilor aplicate, construcţiile ilegale se răspândesc

Oradea este "îngropată", pe alocuri, în munţi de gunoaie şi, ca tabloul să fie cât mai european, spaţiile verzi au început să dispară unul după altul. De cele mai multe ori, construcţiile ridicate în defavoarea spaţiilor verzi nu respectă normativele în vigoare. În cursul anului 2007, Inspectoratul Teritorial în Construcţii Bihor (ITC) a aplicat 146 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum total de 530.270 RON. Cu toate acestea, unii constructori, deşi pun în pericol vieţile oamenilor, se consideră mai presus de lege.

Atenţie! Pericol pentru orădeni!
Un astfel de caz au descoperit specialiştii Inspectoratului Teritorial în Construcţii Bihor pe strada Bârsei. Aici, constructorul SC Promt Construct SRL a demarat lucrările pentru construirea unui spaţiu comercial (actualul magazin 3G) în condiţii care, în prezent, pun în pericol vieţile oamenilor. "Lucrările au fost demarate într-un mod haotic fără autorizaţie de construcţie. Nu se poate să lucrezi fără proiect de execuţie, fără diriginte de şantier şi fără specialişti atestaţi. Stâlpii de sprijin ai spaţiului comercial, care ar trebui să fie poziţionaţi pe aceeaşi linie de la demisol până la etaj, sunt altfel aşezaţi. Clădirea este un pericol pentru cetăţeni şi ar trebui desfiinţată. Momentan, au fost amendaţi de către noi cu suma de 15.000 RON. Vrem să avertizăm populaţia că acel magazin nu are o stabilitate adecvată şi prezintă un real pericol pentru cetăţean", a precizat Adriana Lipoveanu, inspector şef judeţean ITC Bihor. Din păcate, cazul unei astfel de construcţii, ridicată fără respectarea prevederilor legale, nu este singurul. La fel se prezintă şi sediul centrului de administrare şi de vizitare a Parcului Natural Apuseni - Sudrigiu. Aici, antreprenorul SC Selina SRL a început execuţia lucrărilor cu încălcarea prevederilor din reglementările tehnice referitoare la cerinţele construcţiei, iar în fazele determinante ale execuţiei nu a convocat factorii necesari pentru evaluare. Valoarea amenzii aplicate a fost de 6.200 RON.

Antenă mai presus de sănătate?!
Una dintre cele mai mari amenzi acordate în decursul anului 2007, 36.000 RON, a fost aplicată societăţii SC Cosmote Romanian Mobil Telecommunications SA. Societatea în cauză a început lucrările pentru amplasarea unei antene pentru telefonie mobilă în comuna Criştioru de Jos, fără a deţine o autorizaţie de construcţie în acest sens. Aceeaşi firmă a fost amendată şi pentru ridicarea fără autorizaţie a unei staţii de bază pentru telefonie mobilă situată în localitatea Şimian. "Ceea ce ne uimeşte pe noi este faptul că, deşi prevederile privind calitatea în construcţii sunt cunoscute de către populaţie, majoritatea constructorilor omit să le şi aplice. Astfel, anul trecut o serie de clădiri au fost construite fără autorizaţie şi, abia după ce li s-a aplicat o amendă contravenţională, cei în cauză au intrat în legalitate. Aşa este societatea SC PIC SA care a construit Hypermarketul orădean cu acelaşi nume, fără autorizaţie şi fără diriginţi de şantier sau specialişti atestaţi. După ce li s-a aplicat o amendă de 15.400 au intrat în legalitate. Concluzia este că degeaba aplicăm amenzi usturătoare, dacă profitul primează în detrimentul vieţii omului", a precizat ing. Lucian Chindlea, inspector teritorial şef al Inspectoratului Teritorial în Construcţii. Nu trebuie neglijată nici situaţia Hotelului Parc, a cărui clădire se află pe lista celor cu risc crescut în cazul cutremurelor. Clădirea trebuie consolidată, deoarece la cele mai mici vibraţii ale unui pichamăr imobilul este în pericol. Momentan, administratorii hotelului au fost sancţionaţi cu 8.000 RON.

Amenda - leacul pentru legalitate
Dintre societăţile care au construit fără autorizaţie mai amintim: SC Plastor SA (depozit de materiale şi hală de producţie), SC Amarad SA (extindere conducte şi branşament gaze - strada Tudor Vladimirescu), SC EnergoConstrucţia SA (reabilitare reţele de apă canalizare pluvială şi canalizare menajeră - strada T. Vladimirescu), SC Dr. Mayer Impex SRL Bucureşti (construire bazine şi organizare şantier în Răbăgani), SC Depona SRL Oradea (extindere şi alimentare cu apă a satelor Răbăgani, Brăteşti, Vărăşeni, Albeşti şi Săucani), SC Keviep SRL (reabilitare şi extindere reţele de canalizare menajeră strada Caraşului, H. Ibsen), SC Drumuri Bihor SA (executarea necorespunzătoare a pantelor de scurgere pe strada Eftimie Murgu). Nu sunt de neglijat nici sancţiunile contravenţionale aplicate firmei RaicrisConstruct pentru ridicarea fără autorizaţie de construcţie a celor 75 de case familiale din localitatea Paleu, valoarea acesteia fiind de 187.500 RON. Printre constructorii de rea-credinţă nu sunt doar societăţi comerciale, ci şi persoane fizice. Este cazul lui Sabin Petruşe, care, deşi a fost sancţionat cu 10.000 RON pentru executarea unor lucrări fără proiect de execuţie şi fără diriginte de şantier, continuă să construiască un complex în oraşul Nucet. Alte persoane fizice care au încălcat flagrant legea sunt: Nagy Ovidiu (demolare şi executare construcţie nouă fără autorizaţie de construcţie - strada C.Vodă, nr. 25), Alexandru Berinde (executare lucrări fără autorizaţie - bloc AN 78, strada Nufărului), Adrian Petruş (construcţie locuinţe fără autorizaţie - localitatea Oşorhei), Pavel Romocea (executare lucrări fără autorizaţie, strada Făcliei).