Pentru a treia oară consecutiv campioană județeană la juniori A1, gruparea beiușeană Bihorul a întâlnit, joi, 8 iunie, în meciul tur al barajului de promovare la faza zonală, pe câștigătoarea județului Cluj, ASCF Alb-Negru Cluj-Napoca. Disputată pe Stadionul „Francisc Matei”, din Beiuș, de la ora 17.30, manșa tur s-a soldat cu un adevărat dezastru pentru gazde, beiușenii pierzând cu 0-5, golurile oaspeților fiind marcate de Hordoan, în minutul 10, Salcău, minutele 47 (din penalty) și 77 și Moșuți, cu dubla din minutele 56 și 66.

 

Deși scorul ne scutește de orice comentarii, totuși, pentru a afla care sunt cauzele acestei grele înfrângeri, le-am solicitat celor responsabili – conducători și antrenori – obligatoriile explicații. Spunem obligatorii, pentru că echipa de fotbal Bihorul Beiuș este finanțată din bani publici, de la bugetul local, iar acest usturător eșec vine după cel de anul trecut, când aceeași echipă de juniori A1 pierdea la masa verde barajul cu Şurianul 1945 Sebeș! Dacă anul trecut „Doreii” au fost chiar conducătorii clubului, care nu au luat cu ei, la meciul retur de la Sebeș, adeverințele medicale ale jucătorilor, adeverințe prevăzute la Articolul 1 din Regulamentul Campionatului Național de Juniori „A1” nivel județean, acum șocul s-a produs pe dreptunghiul verde, juniorii beiușeni dezamăgind crunt în confruntarea cu campioana județului Cluj! De altfel, președintele CS Bihorul, Alin Popa, a subliniat diferența clară de valoare dintre cele două loturi, lipsa de atitudine, de determinare, a fotbaliștilor beiușeni și inferioritatea tehnică și tactică, iar antrenorul Vlad Silaghi a vorbit despre diferențele de mentalitate și de valoare individuală.

Și Radu Bitea, președintele Asociației Județene de Fotbal Bihor, prezent la meci, a fost tranșant: „Rezultatul de pe tabelă confirmă evoluția de pe teren a celor două echipe. Bineînțeles, baza de selecție, nu ca o scuză, a celor din Cluj-Napoca este mult mai mare. Se vede, probabil, și diferența campionatelor unde-și desfășoară jocurile.”

Pentru că, la fel ca anul trecut, clubul de fotbal nu atinge nicio performanță notabilă, terminând campionatul de seniori pe locul doi, pierzând din nou finala fazei județene a Cupei României și acum, iată, compromițându-și total, chiar pe teren propriu, șansele accederii la etapa zonală a Campionatului Național de Juniori A1, un semnal de alarmă devine imperios! Asta, deoarece echipa de fotbal locală „înghite” mult prea mulți bani publici fără să producă rezultate, iar a tăcea asupra acestei finanțări neperformante începe să semene a complicitate! Un sector de activitate care solicită bani publici trebuie să reprezinte o necesitate socială și să producă, sub o formă sau alta, plusvaloare. Numai că la CS Bihorul nu există obiective concrete, negociate clar cu finanțatorul - am numit aici Consiliul Local Beiuș, nu există nici măcar o relație normală cu organul administrativ menționat, un bilanț al activității sportive și financiare de la club pe anul trecut nefiind prezentat consilierilor locali nici până acum.

S-a repetat cu obstinație că obiectivul clubului este creșterea și promovarea tinerilor fotbaliști, dar, după trei ani în care juniorii A1 de la Bihorul Beiuș s-au impus într-o competiție de un nivel îndoielnic, în care unele echipe nici măcar nu pot alinia un prim „unsprezece”, câți fotbaliști juniori beiușeni au făcut pasul spre fotbalul mare, spre fotbalul adevărat și, mai ales, cu ce a profitat clubul beiușean de pe urma creșterii de jucători?

În aceste condiții și după rezultatul din turul barajului, deplasarea de astăzi, 10 iunie, de la Cluj-Napoca, nu pare decât o nouă cheltuială inutilă din banii publici, mai pe românește, o risipă!