Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2008 instituie taxa pe poluare pentru autovehicule, care va înlocuieşte taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, prevăzută de articolele 2141-2143 din Codul Fiscal. Actul normativ intră în vigoare astăzi, 1 iulie 2008.

Modul de calcul
Ordonanţa de urgenţă stabileşte un nou mod de calcul, care va avea în vedere emisiile de dioxid de carbon, cele de oxizi de azot, cilindreea şi vechimea autovehiculului. În plus, OUG nr. 50/2008 prevede posibilitatea restituirii diferenţei care va rezultă din nivelul taxei de poluare şi din cel al taxei speciale, stabilită anterior, în Codul Fiscal.
Totodată, atunci când un autovehicul pentru care s-a plătit taxa în România va fi scos din parcul auto naţional, se va restitui, la cererea contribuabililor, valoarea reziduală a taxei. Scoaterea din parcul naţional reprezintă exportul autovehiculelor în afara teritoriului comunitar, transferul şi înmatricularea pe teritoriul altui stat membru, precum şi distrugerea accidentală şi predarea acestora în vederea dezmembrării.
Valoarea reziduală a taxei reprezintă taxa care ar fi plătită pentru respectivul autovehicul dacă acesta ar fi înmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto national.
Procedura de stabilire a taxei
Organele fiscale competente vor stabili, pe baza unei cereri depuse de contribuabil, taxa pe poluare pentru următoarele situaţii reglementate de OUG nr. 50/2008: ca urmare a solicitării persoanei fizice sau juridice care intenţionează să efectueze prima înmatriculare a unui autovehicul în România sau să repună în circulaţie un autovehicul după încetarea exceptării sau scutirii; pentru restituirea sumelor reprezentând valoarea reziduală a taxei pe poluare plătite; pentru restituirea sumelor reprezentând diferenţe de taxe plătite, respectiv între taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule şi taxa pe poluare pentru autovehicule;
pentru restituirea sumelor reprezentând diferenţe de taxă pe poluare rezultate în urma contestării taxei pe poluare. Calcularea taxei pe poluare se va face cu ajutorul unei aplicaţii informatice, iar valoarea în lei se va determina pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie a anului precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Cererile de restituire a taxei, prevăzute de lege, se vor soluţiona de organul fiscal competent în termen de 45 de zile, în conformitate cu normele metodologice de aplicare a OUG nr. 50/2008.
Întocmirea Deciziei de calcul - în 5 zile
Persoanele fizice sau juridice care doresc să înmatriculeze un autovehicul, vor depune la organul fiscal o cerere însoţită de documentele prevăzute de normele metodologice de aplicare a OUG nr. 50/2008, în copie şi original. Documentele în original se vor restitui, după verificarea conformităţii şi înscrierea, pe copiile care rămân la organul fiscal, a vizei "conform cu originalul". Cererea va fi repartizată unui compartiment de specialitate, care va calcula taxa pe poluare şi va întocmi un referat, pe baza căruia se va elabora proiectul Deciziei de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule. Decizia de calcul va fi întocmită în maximum 5 zile lucrătoare de la data depunerii documentaţiei complete, în două exemplare. Un exemplar va fi comunicat contribuabilului, iar celălat va fi arhivat la dosarul fiscal al acestuia. Pe baza deciziei, contribuabilii vor achita taxa de poluare. Dovada plăţii constituie unul din actele necesare pentru înmatricularea autovehiculului.