În prima partidă din cadrul primului tur al playoff-ului Ligii Naţionale de baschet masculin, echipa pregătită de Cristian Achim a câştigat, mai greu decât se anticipa, duelul cu Phoenix Galaţi, scor 93-86 (23-24, 23-16, 25-24, 22-22).

 

Diferenţa de valoare dintre cele două formaţii este mai mult decât evidentă, dar eşecul din finala Cupei României disputată pe propriul teren, precum şi lipsa de presiune la adversar au făcut ca primul duel din playoff să fie în cea mai mare parte unul echilibrat. Omul meciului a fost Radovan Markovic, jucătorul sârb reuşind să înscrie nu mai puţin de 30 de puncte (4 din 7 la aruncările de 3 puncte, 4 din 6 la două puncte şi 10 din 10 la libere). Una peste alta, a fost un succes care menţine în grafic echipa roş-albastră în ciuda evoluţiei modeste.

"Lumea bagă bani ca să aibă ce există la Oradea"

 

Într-o altă ordine de idei, este foarte important ca toţi cei care se află în jurul echipei şi care au putere de decizie să rămână echilibraţi. Dacă se doreşte ca Oradea să aibă vreo şansă în lupta pentru titlu este determinant ca deciziile să fie luate la rece şi nu sub impulsul unor trăiri avute la cald. După cum declara şi antrenorul gălăţenilor, cei de care depinde destinul echipei trebuie să fie mândri în primul rând de ceea ce au reuşit să realizeze în privinţa susţinătorilor şi doar în al doilea rând să pună preţ pe trofee. "Publicul nu este un produs pe care îl cumperi. Lumea bagă bani ca să aibă ce există la Oradea. Eu cred că trebuie strânse rândurile în jurul antrenorului. El, împreună cu managementul, a creat tot ce înseamnă în acest moment CSM Oradea. Eu cred că Oradea va juca finala, am spus-o de la început și rămân la aceeași părere", a declarat antrenorul gălăţenilor, Florin Nini.

Eşecul din finala cupei afectează echipa

Antrenorul CSM CSU Oradea a explicat evoluţia modestă a propriei echipe prin faptul că eşecul din finala Cupei României afestează mental echipa. "Gălăţenii au jucat foarte bine. Ei nu au niciun fel de presiune. Au avut timp să se antreneze și totodată au avut timp să se odihnească. Sunt cu mintea la această serie. Noi nu am jucat cel mai bun baschet. Nu am cum să fiu mulțumit de ceea ce am jucat pentru că nu a fost jocul nostru obișnuit. Trebuie să ne refacem psihic, pentru că nu am reușit să trecem în totalitate peste finala Cupei României”, a afirmat Cristian Achim.

"Nu ştiu cât va mai absenta Zeno"

Pe de altă parte, tehnicianul orădeniilor şi-a exprimat frustrarea referitor la faptul că nici acum nu poate conta pe Martin Zeno, în ciuda faptului că se credea că accidentarea lui este una uşoară. "Martin Zeno este accidentat în continuare. Aceasta este marea mea problemă, pentru că am adus un jucător pe care eu mi l-am dorit foarte mult și care din cauza accidentării nu a jucat la Final Four și din aceeași cauză a absentat la meciul cu Phoenix Galați. Din punctul meu de vedere, este un jucător important, chiar dacă nu s-a integrat încă în totalitate. Nu vreau să sune ca o scuză pentru noi, însă absența lui este o problemă evidentă. Am nevoie de el, nu pot să contez pe serviciile sale și nu știu cât va mai absenta”, a mai adăugat Achim.

Cel de-al doilea joc din seria cu Phoenix Galaţi se va disputa astăzi, la Arena Antonio Alexe, cu începere de la ora 19.45.