Cele patru fântâni arteziene amplasate în Piaţa Unirii au început să funcţioneze de la sfârşitul săptămânii trecute, acestea aflându-se într-o perioadă de testări. Probele vor dura aproximativ o săptămână, timp în care vor fi efectuate eventuale reglaje necesare, după care constructorul va decide dacă ele vor rămâne sau nu pornite până la recepţia lucrărilor de către Primărie, în cursul lunii mai.

Primele piese ale fântânilor au sosit pe șantierul din Piața Unirii la începutul lunii octombrie 2015 din Italia și au fost montate la finalul anului trecut.

"Fiecare fântână arteziană este realizată din elemente de piatră masivă, cu beton pe dinăuntru, şi este compusă dintr-un număr de aproximativ 100 de elemente, montate element cu element și fixate definitiv prin injectare de beton în interiorul structurii fântânii. Cele patru fântâni sunt în testare aproximativ o săptămână, iar după această perioadă, în funcție de eventualele nereguli găsite și efectuarea reglajelor necesare, rămâne la latitudinea constructorului dacă vor rămâne sau nu pornite, până la recepția lucrărilor de către Primăria Oradea”, a declarat Ioan Maghiar, responsabil de proiect din partea Primăriei Oradea. Conform estimărilor, recepția lucrărilor de amenajare a Pieței Unirii va avea loc în cursul lunii mai a.c.

Lucrările de reabilitare a Pieței Unirii au fost efectuate de către asocierea de firme Drumuri Orășenești SA, SC Electro Construct Sildac SRL, Porfido Edarte Conzortio Stabile, Europorfidi SPA, SC Insanrisa SRL și SC Gardener SRL, în cursul anului trecut. Valoarea proiectului a fost de 18,9 milioane lei, cea mai mare parte fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile.