Românii sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi alege primarii, consilierii locali şi judeţeni, precum şi preşedinţii Consiliilor Judeţene, fiecare cetăţean cu drept de vot urmând să pună ştampila "VOTAT" pe candidatul sau pe lista de candidaţi de pe fiecare dintre cele patru buletine de vot.


Alegătorii vor putea vota începând cu ora 7.00, secţiile de votare urmând să fie închise la ora 21.00. Potrivit unei hotărâri de interpretare dată de Biroul Electoral Central, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare sunt obligaţi să organizeze în aşa fel desfăşurarea procedurilor de votare, astfel încât să se înscrie în orele prevăzute expres de lege. Totuşi, potrivit interpretării date de BEC, persoanele care la ora 21.00 se vor afla în desfăşurarea diferitelor proceduri în sala în care sunt instalate cabinele de vot vor fi lăsate să îşi finalizeze votul. Pentru a putea vota, cetăţeanul care a împlinit 18 ani până la data scrutinului va trebui să prezinte biroului electoral al secţiei de votare actul de identitate, în baza căruia va primi cele patru buletine de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT". Potrivit precizărilor făcute de BEC, la alegerile din data de 1 iunie, primarii vor asigura câte patru urne de vot în fiecare secţie de votare, câte una pentru primar, pentru consiliul local, pentru preşedintele consiliului judeţean (respectiv primarul general al municipiului Bucureşti) şi pentru consiliul judeţean (respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti). Aşa cum prevăd reglementările privind scrutinul local, alegătorii vor vota separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea "VOTAT" în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pentru care optează.
Legea privind alegerile locale mai stipulează că prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Totuşi, alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, care să îl ajute să îşi exercite dreptul de vot. Potrivit unei hotărâri date de BEC, este interzis accesul în cabinele de vot cu orice fel de aparatură de înregistrare sau preluare de imagini, decizie luată pentru a putea fi împiedicate eventuale tentative de control asupra votului şi în vederea asigurării caracterului secret şi liber exprimat al acestuia.
Pentru ca buletinul de vot sa fie valabil, alegătorii trebuie să se asigure că pe ultima pagină a acestuia este aplicată ştampila de control a secţiei de votare.
Pentru buna desfăşurarea a scrutinului, legiuitorul a prevăzut mai multe fapte care constituie contravenţie sau infracţiune.
Astfel, constituie infracţiune împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane şi promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat.
Tot infracţiuni sunt tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urna a unui număr suplimentar de buletine faţă de cele votate de alegători, falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, precum şi utilizarea unui act de identitate nul sau fals, dar şi atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale, ruperea sigiliilor, deschiderea urnelor înainte de ora stabilită pentru închiderea votării, precum şi utilizarea urnei speciale în alte condiţii decât cele prevăzute de lege.