Este perioada producerii, în instalaţii proprii, a pălincii, iar în judeţul nostru există, încă, producători individuali care nu ştiu dacă plătesc sau nu acciză pentru orice cantitate de ţuică fabricată.

La numeroase apeluri primite la redacţie pentru a lămuri pe cei interesaţi cum este cu plata accizei, dăm curs solicitărilor, iar precizările pe care le facem poartă girul domnului Aurelian Baciu, director executiv adjunct în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor. "Nu există ţuică scutită de accize. Începând cu 2007, conform Codului Fiscal, pentru orice cantitate de ţuică produsă se plăteşte acciză. De la un litru şi până la 100 de litri, acciza este de 6 lei/litru, iar pentru ce trece de 100 de litri, acciza este de 12 lei/litru" - a precizat dl. Aurelian Baciu.
Persoana care are cazan de ţuică trebuie să se înregistreze cu instalaţia (alambicul) de produs ţuică la finanţele locale de care aparţine cu domiciliul. Este luat în evidenţă, instalaţia de produs ţuică este sigilată pe perioada când nu funcţionează, iar când urmează să o pună în funcţiune se solicită desigilarea, pentru perioada cât va lucra. Solicitarea desigilării se face în scris, cererea putând fi adusă pesonal sau transmisă prin fax (0259/471.180) la Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bihor - Oradea, Şoseaua Borşului, nr. 43, tel. 0259/417.019.
Persoanele (gospodăria) care nu au cazan pentru fabricarea ţuicii, dar fac ţuică în sistem de prestări servicii la cel care are o astfel de de instalaţie (antrepozit fiscal autorizat) plătesc la acest antrepozit atât serviciile, cât şi contravaloarea accizei pentru cantitatea de ţuică obţinută, pe bază de acte fiscale. Antrepozitul fiscal, la rândul său, depune banii respectivi la unitatea fiscală de care aparţine. Aceasta este regula. Cine nu o respectă întră în ilegalitate, iar sancţiunile (amenda) sunt drastice!