MOTO
"Dă omului o carte pe care o poate citi şi în casa lui va pătrunde lumina"

Atunci când profesionalismul se îmbină în mod armonios cu pasiunea şi sunt libere să se exprime, cu siguranţă că realizările sunt deosebite. Aşa putem caracteriza demersul demarării proiectului educativ realizat de institutoarea Ciavoi Andrea Hajnalka, de la Şcoala cu clasele I-VIII "Constantin Şerban" din Aleşd, cu titlul "In memoriam Lugosi Mihaly", mai exact un concurs de lectură pentru clasele I-IV cu predare în limba maghiară, din şcolile de pe Valea Crişului Repede.

Proiectul a fost realizat la Şcoala din Aleşd, cu sprijinul unui grup de iniţiativă alcătuit din: înv. Şorban Aliz, Domjan Emilia, prof. Letai Ştefan, Hubner Maria, Debreczeni Monica, Tordai Borbala, Pusztai Olimpia, Blaga Adela, Bucsias Levente, coordonator - Ciavoi Andrea Hajnalka. Parteneri în proiect sunt Asociaţia "Pro Crişul Repede" şi şcolile cu predare în limba maghiară din localităţile Tileagd, Uileacu de Criş, Urvind, Telechiu, Aleşd, Cacuciu Nou, Pădurea Neagră, Vadu Crişului. Scopul proiectului vizează formarea unei atitudini pozitive a elevilor faţă de carte, orientarea lor spre literatură, dezvoltarea tehnicii unei lecturi corecte şi expresive. După o fază locală, derulată în luna martie, în 4 aprilie, la Cantina socială a Primăriei Aleşd, a avut loc finala concursului în cadrul unei manifestări complexe, care a debutat cu un scurt serviciu religios, în memoria preotului Lugosi Mihaly, om de o vastă cultură.
Organizatorii au urat un bun venit oaspeţilor din oraşele Mezotur şi Devavanya, din Ungaria, familiei Lugosi, elevilor concurenţi, cadrelor didactice, părinţilor şi, nu în ultimul rând, d-nei Peto Csilla - deputat în Parlamentul României şi d-nei Pasztor Gabriella - inspector general pentru minoritate maghiară în M.E.C. Partea festivă s-a încheiat cu un program artistic prezentat de elevii din ciclul primar, secţia maghiară, sub îndrumarea învăţătoarelor Domjan Emilia, Şorban Aliz, Hubner Piroşka, Ciavoi Andrea. În partea a doua a manifestării, s-a trecut la concursul propriu-zis. Astfel, cei 56 concurenţi, pe nivel de clase, au avut de susţinut două probe, şi anume citirea unui text pregătit acasă şi a unuia la prima vedere. Paralel cu concursul, în alte săli, concurenţii au beneficiat de ospitalitatea gazdelor, care le-au pregătit o sală cu prăjituri şi suc, iar pentru delectare şi odihnă activă, o sală în care, sub îndrumarea înv. Alfoldy Andrea şi Clep Csilla, din Oradea, copiii au realizat flori din hârtie pentru ziua mamei (prima duminică din luna mai), au vopsit şi împodobit cu mărgele ouă de Paşti, iar sub îndrumarea prof. Letay Iştvan, au jucat puzzle. Încheierea festivă a avut loc tot la cantina socială, unde au fost înmânate diplome, premii şi cadouri pentru cei 38 premianţi, cât şi pentru organizatori. Din partea familiei Lugosi s-au acordat patru premii speciale. A urmat un moment religios şi un scurt program artistic, după care cei prezenţi au urcat la cimitir şi au depus coroane de flori la mormântul lui Lugosi Mihaly.