Şi în acest an CoderDojo Oradea a reușit să aşeze cu cinste municipiul de pe Crișul Repede pe harta creativităţii digitale europene. O echipă formată din șapte copii, cu vârste între 10 și 15 ani, au participat la concursul Coolest Projects 2016, un concurs internațional de proiecte IT pentru copii, organizat de Coder Dojo, care are loc anual în Dublin. 

 

Teona Pop, cel mai bun proiect IT la Dublin

În acest an, peste 700 de proiecte au fost înscrise în concurs la secţiunile „Websites”, „Games”, „Hardware”, „Evolution” şi  „Scratch”. Peste 10000 de vizitatori au fost înregistrați la această ediţie, cu o organizare ireproşabilă, având ca sponsori mari companii din domeniu: Intel, AOL, Microsoft, Symantec, Salesforce, Deloitte, Virgin Media etc. Orădenii s-au întors cu un binemeritat premiu: „Best International Project”, câștigat de Teona Pop, de numai 12 ani.

„Toate proiectele echipei noastre au fost foarte bine apreciate, jurizarea extrem de serioasă. Putem spune că stăm cu mândrie alături de oricare alţi copii din cele 12 ţări prezente acolo, fiind al treilea an în care participăm şi ne întoarcem cu premii”, a declarat Rodica Ardelean, mentor CoderDojo Oradea.

În acest an, copiii care au reprezentat Oradea mai mult decât onorabil au fost: Teona Pop (12 ani ), Vlad Durdeu (13 ani),  Ioana-Cristina Ardelean (15 ani), la categoria Web Design; Elisa Erzse (10 ani),  Dioszegi  Zoltan (10 ani), la categoria Scratch; Andreea Brad (13 ani) şi Eusebiu Sasca (15 ani), la categoria Games.

 

CoderDojo...

Este o comunitatea globală, o mișcare internațională, inițiată în Irlanda în anul 2011 cu scopul de a oferi copiilor interesați contextul în care să poată învăţa programare într-un mediu informal, prin sesiuni regulate, în afara programului școlar. Astăzi, peste 1000 de cluburi din peste 63 de țări împărtășesc această viziune. La CoderDojo, copiii între 7 și 17 ani învață să programeze, să dezvolte site-uri web, aplicații, programe, jocuri și multe altele. Dojo-urile sunt inițiate și mentorate de voluntari, participarea copiilor fiind gratuită.

CoderDojo funcţionează şi în Oradea de peste 2 ani, fiind al treilea centru important din ţară după Timişoara şi Bucureşti. „Sunt peste 50 de copii care participă regulat la sesiunile noastre săptămânale, care au ca principii de bază învăţarea prin joacă, comunicarea, munca în echipă, încurajarea creativităţii şi a muncii autodidacte. Mentorii (voluntari, experţi în domeniu) sunt cei care îi îndrumă pas cu pas şi depun acest efort cu mult drag în spiritul celui mai nobil voluntariat”, mai spune Rodica Ardelean. În opinia mentorului, o organizaţie nonprofit ce dotează tinerii cu abilitățile de a deveni creatorii digitali ai societății de mâine este de o importanţă vitală pentru orice comunitate. Mari companii din lume au fost mândre să sprijine acest tip de proiecte ştiind că beneficiile acestor acţiuni li se vor întoarce înzecit nu peste mult timp.

„Acestă participare, dincolo de premii sau recunoaştere, este o sursă enormă de încredere pentru tineri, o celebrare a ceea ce au realizat cu abilitățile şi cunoștințele dobândite săptămână de săptămână  la CoderDojo, un prilej de socializare cu copii de aceeaşi vârstă din diferite colţuri ale lumii  care împart aceeaşi pasiune şi acelaşi entuziasm”, a conchis Rodica Ardelean.