După trei ore de concurs, vineri, 4 noiembrie, spre seară, s-a încheiat și cea de a VI-a ediție a Festivalului-concurs interjudețean Cântec mândru de pe Criș”. Timp de șase ore, în acompaniamentul Orchestrei Rapsodia Bihoreană, condusă de dirijor-profesor Liviu Buțiu, concurenții și invitații speciali la eveniment au delectat publicul prezent în sala de spectacole a Filarmonicii de Stat Oradea.

Festivalul, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor și Ansamblul  „Aușana”, a început cu prima categorie din concurs, interpreții cu vârsta 8-16 ani, urmată de categoria mare 16-28 ani.

Juriul concursului a fost format din: Tiberiu Ceia, Florica Zaha, Florica Bradu, Maria Haiduc, Leontin Ciucur, Crăciun Parasca și Mircea Jacan.

Câștigătorii ediției a VI-a a Festivalului-concurs  „Cântec mândru de pe Criș”, la categoria de vârstă 8-15 ani, sunt următorii: Nicoleta Hădărean (jud. Cluj) - Premiul I, Denisa Mirișan (jud. Sălaj) - Premiul II, Bianca Popa (jud. Bihor) - Premiul III, Iulia Buboiu (jud. Bihor) - Mențiune I, Maria-Mădălina Otvoș (jud. Harghita) - Mențiune II.

La categoria 16-28 ani, câștigători au fost: Raluca Pașcalău (jud. Cluj) - Premiul I,  Amalia Ursan (jud. Bihor) - Premiul II, Lorena Clapa (jud. Cluj) - Premiul III, Michael Cetean (jud. Albă) - Mențiune I, Ștefan Ramba (jud. Brașov) - Mențiune II.

Câștigatoarea celui mai important premiu, trofeul „Cântec mândru de pe Criș” 2016, este Gabriela Ardusătan, din Maramureș.

Conform organizatorilor, câștigătoarea desemnată a fost o surpriză, dar extrem de plăcută. Gabriela Ardusătan a fost aplaudată de întreaga sală la înmânarea premiului, prestația acesteia cucerind publicul iubitor de muzică și tradiții populare.

Festivalul s-a bucurat de un recital susținut de Ansamblul  „Aușana” și de îndrăgiții interpreți de muzică populară: Violeta Gherman, Alexandra și Alexandru Chira, Antonela Ferche-Buțiu, Florica Zaha și Maria Haiduc.

Festivalul-concurs interjudețean „Cântec mândru de pe Criș” a fost inițiat în anul 2010 de directorul Ansamblului folcloric „Aușana”, Silviu Botiș. De-a lungul anilor, festivalul a contribuit la descoperirea şi promovarea unor valoroşi tineri interpreţi de muzică populară și la stimularea interesului publicului pentru receptarea creaţiilor folclorice autentice. În urma preselecției, efectuate în pre-ziua concursului, în competiție au intrat 34 de interpreți.