Inivitaţii fostului tenisman Ion Ţiriac au sosit, ieri, pe aeroportul din Oradea, urmând să participe astăzi şi mâine la celebra vânătoare de mistreţi organizată la începutul fiecărui an pe fostul domeniu de la Balc al lui Nicolae Ceauşescu. Din păcate, însă, evenimentul nu a fost lipsit de incidente încă din prima zi a desfăşurării sale, unul dintre avioanele care transporta vipurile având o destul de gravă problemă la aterizare.


Comandantul Aeroportului din Oradea, Gheorghe Pasc, a declarat că incidentul aviatic s-a produs în condiţii meteorologice nefavorabile, aeronava ieşind de pe pistă, ajungând în spaţiul cu iarbă, iar de acolo trecând prin gardul din afara zonei de protecţie. Potrivit acestuia, incidentul s-a produs în condiţiile în care, după ce a nins, pista a îngheţat. "Pilotul a scos avionul de pe pistă în dreapta acesteia, probabil ca să nu lovească aparatura ILS (de aducere la aterizare - n.r.), a ieşit în dreapta pistei pe spaţiul înierbat, depăşind zona de siguranţă, a alunecat pe burtă aproximativ 300 de metri, a ieşit prin gardul care împrejmuieşte perimetrul Aeroportului şi s-a oprit pe o proprietate privată", a spus Pasc, precizând că în cursul zilei de ieri pe aeroport au aterizat alte două aeronave, una TAROM şi un aparţinând companiei Dac Air. Avionul a rămas în poziţia în care s-a oprit, cu trenul de aterizare distrus şi cu partea din faţă ruptă în partea inferioară a fuselajului. La aeroport s-a deplasat şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, pentru a discuta cu conducerea şi a afla exact motivele incidentului. "Incidentul este încă o dovadă că aeroportul din Oradea trebuie modernizat cât mai rapid cu putinţă". La faţa locului a fost prezent şi prefectul de Bihor, Mircea Ghitea, care a declarat că autorităţile trebuie să stabilească dacă tehnicienii Aeroportului din Oradea şi-au îndeplinit obligaţiile de întreţinere a pistei. "Deşi cunoaştem starea proastă a pistei Aeroportului din Oradea, trebuie să constatăm dacă tehnicienii de aici şi-au îndeplinit obligaţiile de întreţinere a pistei", a spus prefectul. Mircea Ciucă, directorul Direcţiei Investigaţii Transport Aerian din Ministerul Transporturilor, a declarat că avionul aparţine lui Ion Ţiriac, iar o comisie de investigaţii tehnice se va deplasa la faţa locului pentru a face o anchetă. Omul de afaceri Elan Schwartzenberg, care se numără printre invitaţii la vânătoarea de la Balc, a declarat, la Aeroportul Oradea, că în avionul respectiv se aflau doar români, printre care şi fiul lui Ion Ţiriac, invitaţii străini venind cu alte aeronave. "Avionul era deosebit, condiţiile erau deosebite, însă cele meteo au fost nefavorabile", a spus omul de afaceri, precizând că partidele de vânătoare organizate la Balc reprezintă ocazii deosebite de promovare pentru România.


În cursul serii trecute, erau programate să aterizeze pe Aeroportul Oradea alte patru curse charter, precum şi două aeronave ale Tarom şi una a Carpatair. Din cauza ceţii, însă, o aeronavă Tarom Bucureşti - Oradea a fost redirecţionată la Cluj-Napoca, iar o altă cursă Carpatair a fost anulată. Cât priveşte cele patru avioane care trebuiau să îi aducă pe participanţii la vânătoare, acestea au aterizat la Arad, unde au fost aşteptaţi de fiul omului de afaceri. Prima aeronavă a aterizat la 17.05, iar în decurs de o oră au mai venit alte trei, aducând în total 20 de invitaţi.