Victorie categorică a social-democraţilor la scrutinul de duminică, PSD obţinând, după numărarea a peste 95% dintre voturi, un procent de 45,43% din sufragii la Senat, respectiv 45,26% la Camera Deputaţilor. Scorul este mai mult decât dublul celui obţinut de PNL. În Bihor, fief tradiţional al liberalilor, PSD a reuşit să depăşească PNL cu aproximativ 7 procente. Liberalii se consolează că în Oradea au avut mai multe voturi decât social-democraţii.

 

După centralizarea a 95,58% dintre voturi, BEC a a anunţat că, la Camera Deputaţilor, PSD a obţinut 45,31% din voturi, PNL - 19,95%, USR - 8,92%, UDMR - 6,43%, ALDE - 5,62% şi PMP - 5,29%, în timp ce la Senat PSD a obţinut 45,50%, PNL - 20,32%, USR - 8,97%, UDMR - 6,49%, ALDE - 6,01% şi PMP - 5,59%. În Capitală, la Camera Deputaţilor, PSD s-a clasat pe prima poziție cu 38,2%, USR a obținut 25% din voturi, iar PNL doar 11,9%. Partidul condus de Traian Băsescu a obținut 7,1%, ALDE - 6,2. În ceea ce priveşte Senatul, în Bucureşti, primul loc este ocupat tot de PSD, cu 37,6%, urmat de USR - 24,5%, PNL - 12,8%, PMP - 8,8%, ALDE - 7,8%. PSD a obținut peste 50 de procente în 20 de județe, în timp ce PNL a câştigat în Cluj, Alba şi Sibiu, iar UDMR în Satu Mare, Mureş, Harghita şi Covasna. Potrivit datelor BEC, în Diaspora au votat 104.550 de alegători, USR obţinând 28%, PNL - 26%, PMP - 23 %, PSD - aproximativ 10%, iar ALDE - aproape 3%.

 

Judeţul a votat cu PSD

Şi în Bihor, social-democraţii au câştigat alegerile parlamentare, depăşindu-i pe liberali, care, la scrutinul din vară, au câştigat două treimi din mandatele în Consiliul Local Oradea şi aproape 50% din voturile pentru Consiliul Judeţean Bihor. Astfel, potrivit rezultatelor finale date publicităţii de Biroul Electoral Judeţean, PSD a câştigat cele mai multe voturi în judeţ, devansând PNL cu aproape şapte procente. La Camera Deputaţilor, PSD a obţinut 33,75% (72.537 voturi), urmat de PNL cu 26,95% (57.920 voturi), UDMR - 23,45% (50.403), USR - 4,44% (9.547), ALDE - 3,88% (8.349 voturi), PMP - 2,04% (4.387 voturi). La Senat, PSD a obţinut 33,44% (71.989 voturi), PNL - 27,66% (59.544 voturi), UDMR - 23,70% (51.017 voturi), USR - 4,35% (9.381), ALDE - 4,09% (8.818) şi PMP - 2,06% (4.434 voturi). Potrivit BEJ Bihor, la urne s-au prezentat 220.646 de alegători, adică 43,61% dintre bihorenii cu drept de vot. Următoarea etapă a procesului electoral este stabilirea coeficientului electoral, pe baza căruia se calculează câte mandate revin fiecărui partid care a depăşit pragul de 5% la nivel naţional. Apoi, mandatele de deputaţi şi senatori vor fi repartizate într-o primă etapă la nivel judeţean, iar restul de voturi rămase după această etapă vor fi redistribuite la nivel naţional, proporţional cu locul fiecărui partid în preferinţele alegătorilor.

 

O palidă consolare

Cu toate că rezultatul obţinut la aceste alegeri au fost catastrofale pentru liberali, raportat la scrutinul din vară, PNL a anunţat că în Oradea a reuşit, totuşi, să depăşească PSD. Potrivit numărătorii paralele făcute de liberali, la Camera Deputaţilor PNL a obţinut 29,81%, iar PSD - 28,19%, iar la Senat PNL a fost votat de 30,75% dintre orădeni, în timp ce PSD a primit doar 28% dintre voturi. „Dragi prieteni, vă mulțumesc tuturor celor care ați făcut ca Partidul Național Liberal să câștige alegerile parlamentare în Oradea.

Sunt onorat de faptul că, în pofida trendului național, ați continuat să ne acordați sprijinul și încrederea dumneavoastră. Vă asigur că și noi vom continua să ne facem datoria față de orădeni și față de orașul nostru. Doamne ajută!”, a menţionat, ieri, viceprimarul Mircea Mălan într-o postare pe Facebook. În ceea ce-l priveşte pe Ilie Bolojan, acesta şi-a prezentat, ieri, demisia din funcţia de secretar general al PNL.

 

Veselie la UDMR

Primii care au făcut un bilanţ al rezultatelor obţinute duminică au fost liderii UDMR Bihor, Cseke Attila şi Szabo Odon. Într-o conferinţă de presă, ei s-au declarat foarte mulţumiţi de procentul de voturi primite, afirmând că este cel mai bun obţinut de filiala judeţeană din 2008 până acum. „Rezultatul obţinut este foarte bun şi confirmă că ce am început în urmă cu trei luni trebuie continuat”, a declarat preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila, adăugând că electoratul maghiar a apreciat schimbarea conducerii Uniunii şi noul stil de a face politică. Cseke a mai menţionat că filiala Bihor a fost a treia din ţară în privinţa rezultatelor, fiind devansată doar de cele din Harghita şi Mureş. „Rezultatul din Oradea este mult mai bun decât cel obţinut în vară şi decât oricare rezultat din ultimii opt ani”, a afirmat liderul UDMR Bihor, adăugând că, în Oradea, scorul a crescut cu o treime, de la 10.459 voturi la 15.876 voturi la Senat şi 15.715 voturi la Camera Deputaţilor. Cseke a menţionat că, potrivit calculelor, UDMR va obţine două mandate de deputat şi, cel mai probabil, un mandat de senator. Mai mult, Uniunea speră că, la redistribuire, va obţine şi al treilea mandat de deputat. „Această echipă care va merge în Parlament din partea UDMR Bihor va reprezenta cu toată forţa interesele acestui judeţ, aşa cum am încercat până acum. Coaliţia judeţeană din iunie, formată împreună cu PSD şi ALDE, a fost o decizie bună, confirmată la aceste alegeri, în sensul în care, în mod cert, va asigura Bihorului o reprezentare la nivel naţional, la nivel guvernamental”, a mai declarat Cseke Attila. După calculele UDMR Bihor, la Camera Deputaţilor, PSD va avea trei mandate, PNL şi UDMR câte două, alte două urmând să fie redistribuite, şanse mai mari având PNL şi USR. La Senat două mandate vor ajunge la PSD, respectiv PNL, unul la UDMR prin redistribuire, iar cel de-al treilea ar putea ajunge la PSD, tot prin redistribuire.

În ceea ce priveşte scorul mic obţinut de PNL în Bihor, comparativ cu algerile locale din vară, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a declarat că motivele sunt: trendul naţional, bâlbele „a la Bucureşti” ale liberalilor bihoreni din precampania electorală (Lucia Varga candidată la Constanţa, ministrul Sorin Buşe candidat, apoi retras etc.), investiţiile „care tocmai s-au prăbuşit” („turbina de gaz care se opreşte vineri seara nu aduce voturi” şi Dealul Ciuperca), respectiv jocul în defensivă al PSD („nu trebuie spectacol ca să poţi câştiga”). Szabo Odon a mai menţionat că o parte dintre oamenii care au votat PNL în vară, tineri intelectuali, au optat să voteze USR. „Sunt oameni care şi-ar dori ca primarul să meargă la teatru”, susţine Szabo Odon. Tot el a declarat că o concluzie a acestor alegeri este că „în Bihor nu pierde cine se aliază cu UDMR”. „Nu cred că cei care au un parteneriat corect cu UDMR în Oradea vor avea de pierdut, iar cei care au vrut să strice acest parteneriat au fost sancţionaţi de orădeni”, consideră preşedintele executiv al UDMR Bihor. El s-a referit şi la parteneriatul cu PSD şi ALDE de la Consiliul Judeţean Bihor, menţionând că rezultatele de duminică vor consolida coaliţia. „Sperăm să nu mai auzim de majoritate minoritară şi că nu vor mai fi blocaje la CJ Bihor. Aceste blocaje de până acum au avantajat pe unii şi i-au dezavantajat pe alţii. Ar trebui să lucrăm toţi pentru judeţul Bihor”, a declarat Szabo Odon.