După mai multe săptămâni de deliberări, în cursul zilei de ieri, comisiile de evaluare constituite la nivelul Direcţiei Tehnice s-au pronunţat asupra firmelor care, în următorii ani, vor executa lucrările de amenajare a Grădinii Zoologice, respectiv lucrările de întreţinere, reparaţii străzi, poduri şi trafic rutier în municipiul Oradea. Din păcate, rezultatele vin să confirme faptul că, în administraţia locală, "firmele de casă" fac legea. Toate promisiunile că societăţile care nu respectă termenele angajate sau nu fac lucrări de calitate nu vor mai fi primite la licitaţii par să fie doar vorbe în vânt.

În urma deliberărilor, contractul de lucrări privind "Amenajarea, extinderea şi modernizarea Grădinii Zoologice din municipiul Oradea (proiectare + execuţie)" a fost atribuit firmei SC MBS Group SRL şi asociaţii SC Sanero Composites SRL şi SC Dan&Dan Construct SRL. Valoarea estimată fără TVA a modernizării Grădinii Zoologice era de 16 milioane lei, oferta firmei câştigătoare ridicându-se la 10.953.604,15 lei fără TVA, respectiv 13.034.788,94 lei cu TVA. Termenul de execuţie a lucrărilor este august 2012. Însă, firma MBS Group a dovedit, în anii precedenţi, că respectarea termenelor nu este un punct forte al său. Mai mult, atât lucrările la Bazinul Olimpic, cât şi la Orăşelul Copiilor au ridicat ulterior anumite probleme privind calitatea. Iar SC Dan&Dan este o firmă al cărei acţionar este tot MBS Group. Nici sub această formulă lucrările nu au fost mai bine executate, dovadă că pe platformele de beton pentru baschet din parcurile orădene staţionează apa. De asemenea, firma MBS Group se poate lăuda şi cu faptul că, faţă de contractul iniţial, ulterior a primit suplimentări substanţiale. Astfel, în contractul iniţial pentru Orăşel se stabilea că investiţia de aici costă 13 milioane lei, dar ulterior i s-au alocat alte 1,6 milioane lei.

Selina, în graţiile administraţiei Bolojan
În ceea ce priveşte atribuirea lucrărilor pentru întreţinere, reparaţii străzi, poduri şi trafic rutier în municipiul Oradea către firma Selina, aceasta nu reprezintă nicio surpriză. În urma evaluării ofertelor şi aplicării criteriului de atribuire "preţul cel mai scăzut", comisia de evaluare a hotărât că oferta cea mai bună este cea a firmei omului de afaceri Beniamin Rus. Faţă de suma de 121 milioane lei, valoarea estimată de proiectant, oferta firmei Selina s-a ridicat la 78.993.667,71 lei fără TVA. Şi firmei Selina i se poate imputa faptul că nu înţelege să respecte termenele asumate, mai mult, în cazul ei, majoritatea contractelor încheiate beneficiază de suplimentări de lucrări. În aceste condiţii îşi permite să vină cu preţuri de dumping, iar ulterior să solicite sume suplimentare. Un exemplu în acest sens sunt cele 44 de lucrări câştigate de firmele omului de afaceri Beniamin Rus în relaţia cu Consiliul Judeţean Bihor, în perioada 2005-2008. Conform unei informări oferite de CJ Bihor, din cele 44 de contracte, 20 au, la finalul execuţiei, valori mult mai mari decât cele angajate, iar în 10 cazuri, valoarea finală a lucrărilor este mai mică decât valoarea adjudecată. Astfel, Incubatorul de afaceri a fost câştigat de firma Selina pentru suma de 1.276.746 lei, însă, în final, suma decontată a fost de 1.334.050 lei. În 2005, SC Drumuri Bihor s-a angajat să excute "reparaţii îmbrăcăminţi cu mixturi asfaltice şi stropiri succesive cu emulsie şi pietriş casant pe reţeaua de drumuri judeţene Bihor", la suma de 3,1 milioane lei, însă valoarea finală a fost de 5 milioane. Lucrările la DJ Şoimi - Uileacu de Beiuş au fost adjudecate, în 2003, la preţul de 9,9 milioane de lei, în final, suma decontată fiind de 14,6 milioane lei. Reabilitarea DJ Sâniob - Săcueni presupunea iniţial suma de 4,1 milioane lei, însă, în final, s-a ajuns la 4,6 milioane lei. În 2008, contractul "Întreţinere curentă şi reparaţii periodice pe reţeaua de drumuri judeţene modernizate" a fost încheiat pentru suma de 9 milioane lei, iar în final s-a decontat suma de 12,3 milioane lei. Şi exemplele ar putea continua la nesfârşit.