Se modifică formularele pentru înregistrarea fiscală
În Monitorul Oficial Partea I, nr. 864 din 18 decembrie, a fost publicat OMEF nr. 2296/2007 privind modificarea OMFP nr. 262/2007 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor. Formularele care vor fi modificate de la 1 ianuarie 2008 sunt "Declaraţia de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică (010)" şi "Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru sediile secundare (060)". Totodată, prin OMEF nr. 2296/2007 se modifică şi instrucţiunile de completare a formularului (060) "Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru sediile secundare".
Modificarea unor declaraţii pentru persoanele juridice
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) propune, printr-un Proiect de ordin, modificarea modelului şi conţinutului formularului 101 "Declaraţie privind impozitul pe profit", a formularelor 120 "Decont privind accizele" şi 130 "Decont privind impozitul la ţiţeiul din producţia internă". Astfel, în conţinutul formularului 101 se introduce un indicator pentru declararea impozitului pe venit în cazul microîntreprinderilor care, în cursul anului fiscal, realizează venituri mai mari de 100.000 de euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 50% inclusiv, plătesc impozit pe profit luând în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal, fără posibilitatea de a mai beneficia pentru perioada următoare de aceste prevederi.
Determinarea impozitului pe profit
Totodată, la determinarea impozitului pe profit datorat se scad plăţile reprezentând impozitul pe veniturile microîntreprinderilor efectuate în cursul anului fiscal. De asemenea, potrivit Proiectului de Ordin, calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre limitele menţionate anterior. Referitor la veniturile obţinute de persoanele juridice din vânzarea-cesionarea proprietăţilor imobiliare şi titlurilor de participare, se intenţionează eliminarea indicatorului privind regimul special de impozitare. Totodată, se va modifica şi nomenclatorul de produse supuse accizelor, prin detalierea unor grupe de produse, redenumirea sau eliminarea unor produse, cum ar fi autoturismele, cuptoarele cu microunde. Ultima modificare face referire la denumirea şi conţinutul formularului Decont privind impozitul la ţiţeiul şi la gazele naturale din producţia internă, întrucât impozitul la gazele naturale din producţia internă a fost eliminat.