Frigul de afară, dar și faptul că ediția din acest an a Marșului pentru viață” a coincis cu Sâmbăta Mare la romano-catolici au făcut ca prezența orădenilor la eveniment să fie mai mică decât în anii trecuți. Sloganul sub care s-a desfășurat manifestarea a fost Marş pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie, pentru a atrage atenţia asupra numărului tot mai mare de avorturi. În ultimii 50 de ani, numărul de avorturi înregistrate oficial în România a depăşit 22 de milioane, dar numărul real al acestora este mult mai mare.

Prezenţă slabă a orădenilor la eveniment

Evenimentul a debutat cu mai multe discursuri din partea reprezentanților confesiunilor creștine din Bihor, dar și din partea reprezentanților instituțiilor publice locale. Înainte de a-şi începe cuvântarea, Preasfințitul părinte Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, le-a adresat rugămintea celor prezenţi de a păstra un moment de reculegere în memoria tuturor victimelor inocente din istoria recentă sau îndepărtată. Ierarhul a atras apoi atenția asupra pericolului de islamizare a Europei creștine, arătând că: „există riscul să ajungem în situația de a fi puși să plătim biruri la început simbolice, apoi din ce în ce mai grele, pentru a ne putea trăi liber credința. Ferească Dumnezeu să trăim clipele în care bisericile ar putea fi confiscate și transformate în moschei! Să luăm aminte, să ne deșteptăm, până nu este prea târziu!”, a avertizat episcopul. În continuare, a luat cuvântul Preasfinţia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, care s-a arătat dezamăgit de slaba prezență a orădenilor la marș: „La acest marș pentru viață ar fi trebuit să fie prezentă toată Oradea, ar fi trebuit să fie prezente școlile... Probabil că acest eveniment ar fi trebuit să-l organizăm într-un context în care să le dăm posibilitatea să înțeleagă cât este de imperios necesar să fim aproape de viață, pentru că viața este iubire, viața este creștere, viața este dăruire!”, a precizat ierarhul catolic. În apărarea vieții au luat cuvântul și reprezentanții celorlalte culte religioase: pastorul Judit Vincze, din partea Bisericii Reformate; pastorul Cornel Caba, vicepreşedinte al Federaţiei Bisericilor Creştine Autonome din România; pastorul Radu Pavel, reprezentatul Comunității penticostale din Oradea; pastorul Viorel Ile, din partea Comunității baptiste din Oradea și pastorul spiritual Imola Molnar de la Biserica Unitariană. 

22 de milioane de avorturi

Din partea autorităților locale, au susținut discursuri: Florica Cherecheş, europarlamentar, Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei, și Huszar Istvan, viceprimar al Primăriei Oradea. Printre participanții la marș s-au aflat preoți de diferite confesiuni, copii, dar și adulți, dintre care unii au purtat pancarte cu mesaje precum: „Fiecare viață e un dar!”, „M-am născut în 1990! Mamă, îți mulțumesc!”, „La 21 de zile de la concepție, inima mea bate deja!”. De la Statuia Ostașului Român, alaiul a pornit spre Catedrala Ortodoxă din Centrul Civic, unde s-a rostit o rugăciune comună, punctul final al marșului fiind, ca în fiecare an, Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie, unde participanții au fost primiți în incinta instituției medicale de către reprezentanți din conducerea spitalului, iar marșul s-a încheiat prin lansarea de baloane în văzduh. Din comitetul de organizare al evenimentului au făcut parte: preotul Mihai Vătămănelu, parohul Mănăstirii Franciscane „Maica Domnului” Oradea, Miorița Săteanu, Alina Galea și Jakabffy Ladiszlau. „Marşul pentru viaţă” se organizează astăzi, în peste 100 de oraşe din România și Republica Moldova. Evenimentul are loc anual, în preajma Praznicului Buneivestiri, cu scopul afirmării dreptului la viață al tuturor persoanelor începând de la momentul concepției şi până la moartea naturală. Totodată, este o afirmare a familiei tradiționale și a valorilor acesteia, care sunt temelia unei societăți creştine solide şi sănătoase. Conform statisticilor, România a înregistrat în anul 2008 cea mai ridicată rată de avort din Europa: 578 de avorturi la 1.000 de naşteri, media UE fiind de 228. În ultimii 50 de ani, numărul de avorturi înregistrate oficial în România a depăşit 22 de milioane, dar numărul real al acestora este mult mai mare. În prezent, numai în spitalele de stat, se fac circa 220 de avorturi pe zi, neexistând statistici pentru clinicile private.