Dedicați, începând cu anul 2010, creșterii calității învățământului și a performanței elevilor din școlile beiușene și nu numai, absolvenții promoției 1985 ai C.N. „Samuil Vulcan” din Beiuș au dus, din anul 2015, programul de burse de merit într-o altã școalã veche a locului, ce tocmai a sãrbãtorit 130 ani de existențã: Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”.

 

Asociația Bunul Samaritean din localitate, operatorul programului de burse, a acordat, anul trecut, prima bursã în această şcoalã, cu participarea „Generației anilor ‘90”, un mic grup de foști elevi, acum profesioniști în companii internaționale la Timișoara. 3 iunie 2016 a fost ziua în care elevi, profesori, părinți sau oaspeți au fost martorii lansãrii oficiale a parteneriatului asociației cu CT „Ioan Ciordaș” și decernãrii unui numãr de 5 burse de merit, reprezentând cel mai mare salt de la an la an din istoria de 7 ani a programului la o școalã.

La festivitatea de absolvire a claselor a XII-a din 3 iunie a participat și decanul de vârstã al bancherilor bihoreni, Ioan Degău. Acesta a donat două burse de merit, la discipline tehnice, olimpicilor ce au avut rezultate bune. Asociația a răspuns invitației directorului școlii, prof. Dan Ispas, care, în 2015, sublinia importanța includerii disciplinelor tehnice în procesul de recunoaștere a meritelor, alături de matematică. Dialogul cu domnul Ioan Degău, purtat de Adrian Ciorna, a generat interesul acestuia pentru bursele tehnice. „Președintele asociației noastre a fost martor - vreme de peste 40 de ani - în casa familiei Degău, la sediul firmei fiilor acestuia, la sala de nunți Desira - martor al ospitalitãții al căldurii cu care au fost primiți mii de prieteni, cunoștințe, nuntași sau oameni necãjiți, de cãtre doamna Silvia Degău. Acesta a propus numirea unei burse, în memoria doamnei Silvia. Iar pentru domeniul economic-finanțe, o a doua bursă, în numele domnului Ioan Degău, decan și de longevitate într-un post de director de bancă – din 1968 până în prezent” a menționat, la festivitate, Nikolina Ciorna, vicepreședintele asociației. 

Bursa de merit la matematică „Generația anilor ‘90” i-a revenit elevei Evelin Plaștin, din clasa a XII-a B, prof. coordonator Crina Bercovici, bursa „Silvia Degău” elevei Cosma Alexandra, clasa a XI-a G, pentru merite aferente domeniului alimentației publice, prof. coordonator Alina Gal, bursa „Ioan Degãu” elevei Alina Tabita Pișta-Sârb, cls. a XII-a A, pentru merite la științe economice, prof. coordonatori Cighir, Szatmari și Pașcalău, bursa „prof. Indrei Sabin” elevului Claudiu Mihiț, a XII-a C, olimpic la module CAD, coordonatori prof. Tudor, Monenciu, Indre, Groza și Avram. O a doua bursã de matematicã a primit și Boros Dorottya, clasa a XII-a A, prof. coordonator Ile Nicu, un matematician exigent cu state vechi în școalã. Fiecare a primit burse de câte 1.200 lei la sfârșitul festivității. „Mă bucur că am primit această bursă și m-a ambiționat sã fac eforturi mai mari pentru a avea succes în viațã”, a spus Alina Pișta-Sârb. Aflat lângã aceasta, bancherul a declarat cu umor: „Dacã tot ești în domeniul economic, eu încã nu mã pensionez. Doresc sã pãstrez acest loc pânã termini Facultatea de Științe economice, și îți cedez eu postul cu plãcere. M-am sãturat sã tot fiu director”. Domnia sa însuși a debutat propria formare cu o școalã tehnicã, acum 61 de ani, cum afirma în discursul sãu, la sfârșitul cãruia a oferit gazdei sale, prof. Dan Ispas, în dar o carte din cele 25 pe care le-a scris.

Proaspãta absolventã bursierã la matematicã Evelin Plaștin a spus cã: „Toți cei care investesc în educație meritã respectați pentru cã ei știu cã noi suntem generația urmãtoare și vor sã dea un exemplu cât mai bun pentru ca sã devenim și noi, prin ei, mai buni. Vreau sã mulțumesc și doamnei profesoare Bercovici – ea a vâzut în mine potențial”. Bursa de matematicã a lui Evelin a fost donatã de sufletiștii absolvenți Ciprian Toma, Adrian Popa, Iulian Sferle și Tibor Fenesi - alias Generația anilor ’90. “De-a lungul timpului, menirea noastrã de dascãli este sã ajutãm elevii, și mulți dintre ei ne fac bucuria cã ne rãsplãtesc cu astfel de rezultate. Pentru mine este o onoare cã am avut-o pe Evelin ca elevã și mã bucur mult!”, a spus Crina Bercovici.

Insistența absolvenților care acum conduc instituții internaționale ori fac parte din corporații ca și Continental, în cazul celor ce au sprijinit-o pe Evelin, este datã și de concurența globalã a țãrilor.

„Coreea de Sud a investit din 1960 încoace 5% din PIB în educație, ca și guvern iar surse private – inclusiv absolvenții – au investit alți 5%. Efortul se vede azi, când în România și în lume aproape cã nu este o familie care sã nu aibã un produs coreean în folosință. Dezvoltãm un model de implicare al absolvenților care sã aducã plus valoare educației și sã încurajeze toate comunitãțile acestora din țarã – ca și cea de la Ioan Ciordaș - sã adopte filozofia unui 5% din PIB – din surse private – spre a fi investiți inteligent în licee și în educație în general, la orice nivel. Azi e o zi de veste bunã, cu personalitãți ca și Ioan Degãu alãturându-se programului”, a spus Adrian Ciorna, fondatorul programului de burse. Pentru elevi ca Evelin, Alina, Claudiu, Alexandra ori Dorrottya, se pot întrezãri deja perspectivele performanței academice, iar apoi profesionale și umane, în general, în ansamblul complex al vieții. Și vor reuși aceasta, așa cum remarca la sfârșit reputatul nostru bancher, dacã vor lua în considerare ingredientul „muncã, muncã și iar muncã”, ingredient care l-a caracterizat constant - decantat deja, acum la zenit de carierã bancarã dar și de Mecena al cãrții și culturii bihorene - iar de vineri încoace și al educației și performanței liceenilor beiușeni. Nici Ioan Degãu, nici Adrian Ciorna ori Ciprian Toma nu doresc însã sã fie singuri: absolvenții sunt așteptați alãturi, cãci marile proiecte de-abia de acum încolo se întrezãresc.

Și, de ce nu, unul dintre acestea sã fie, peste ani, ca fiecare familie de pe planetã sã aibã în casa lor cel puțin un produs românesc.

R.C.