Ziua de 1 Decembrie 2016 a fost sărbătorită într-un mod special de către comunitatea românească din capital Republicii Italiene, Roma. Românii au avut ocazia să asiste la un spectacol deosebit susţinut de Filarmonica de Stat din Oradea.

Ambasada României  în Italia a organizat  marele eveniment  pe data de 1 Decembrie, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României. Auditorium Parco Della Musica, sala Petrassi, unul din cele mai prestigioase complexe muzicale din Europa, a fost locul în care sufletele celor invitaţi s-au delectat cu partituri ale lui Enescu, Verdi, Rossini, Bartok şi mulţi alţii. Sala prestigioasă a găzduit peste 600 de persoane, printre care reprezentanți ai Parlamentului, ai Guvernului și ai Președinției Republicii Italiene, membri ai corpului diplomatic și ai mediului academic, oameni de afaceri, jurnaliști, precum și membri ai comunității românești din Italia. În discursul de deschidere, ambasadorul George Bologan a menționat importanța pe care o are ziua de 1 Decembrie în acest an, în contextul marcării a 100 de ani de la intrarea României în Marele Război. Aniversările cu conotații istorice, a menționat ambasadorul, sunt momente privilegiate pentru a reflecta asupra rostului și rolului nostru în lume, raportându-ne la exemplele înaintașilor care s-au inspirat din marile idealuri și au fost protagoniștii timpului lor. ,,Am decis să organizez acest eveniment pentru a onora memoria celor care au crezut în marile idealuri şi au avut curajul să fie protagoniştii pe scena istorică a vremurilor prin care au trecut. În acelaşi timp, este un cadou musical pentru toţi prietenii României”, a precizat ambasadorul Bologan. Totodată, reprezentantul României a menționat rolul și contribuția comunității românești în țesutul social și economic italian. Ambasadorul Bologan a arătat legăturile profunde dintre România și Italia, unite prin Parteneriatul strategic consolidat, dar mai ales prin apartenența lor la Uniunea Europeană și prin împărtășirea valorilor și a idealurilor pe baza cărora membrii fondatori au inițiat proiectul european, în urmă cu peste 60 de ani. La finalul concertului, secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiției Italian, Cosimo Maria Ferri, a transmis un mesaj din partea Guvernului Italian și al premierului Matteo Renzi. Cu acest prilej, reprezentantul Guvernului de la Roma a menționat cooperarea excelentă între România și Italia, atât la nivel bilateral, cu accent pe diplomația economică, cât și în cadrul UE și NATO. În final a apreciat conceptul și mesajul manifestării de diplomație culturală organizat de ambasadă.

Călătorie spre România

Compoziţiile muzicale bine alese au răsunat pe parcursul celor aproximativ două ore de specacol, acompaniate de imagini pitoreşti din România, aflate în concordanţă cu tema fiecărui recital. Spectacolul astfel a condus auditoriul prin tot ceea ce înseamnă România, istorie, tradiţie, oameni. De la momentul 0 al Statului Naţional Unitar Român, Marea Unire, moment ilustrat audio prin uvertura lui Giuseppe Verdi, La Forza del Destino, acompaniat de imagini sugestive din timpul Marelui Război, de la Marea Unire, dar şi de portretele celor doi conducători Carol I şi Ferdinand, la dansurile populare româneşti ilustrate audio de compoziţii precum Sei Danze Romene, de Bela Bartok, sau Danze Popolari Romene della Transilvania, de Constantin Silvestri. În acest periplu, Filaromnica din Oradea a condus auditoriul pe Valurile Dunării, cu un ,,mic ajutor” din partea compozitorului Iosif Ivanovici. Aşadar, spectacolul, în complexitatea sa, a permis spectatorilor să descopere altfel România şi o altfel de Românie, o Românie pictată în mii de nuanţe, dar, în acelaşi timp, unită şi liberă.

O Europă mai puternică şi mai unită

Acesta a fost mesajul transmis de organizatorii evenimentului. Totodată, mesajul a fost subliniat şi de ambasadorul Bologan care şi-a început discursul cu o simplă întrebare: în ce mai credem noi azi? Răspunsul la întrebare l-a oferit ulterior invitaţilor pe parcursul întregului său discurs. Astfel, acesta a realizat o similitudine între voinţa românilor, care în urmă cu aproape 100 de ani reuşeau să se unească într-un singur stat unitar, cu voinţa de unitate şi cooperare pe care europenii ar trebui să o dezvolte. Argumentul pe care ambasadorul Bologan l-a utilizat în susţinerea acestei idei este redat de faptul că Uniunea Europeană a fost cea care a pus punct fratricidului European, a adus pacea şi stabilitatea între popoarele Europei. În discursul său Bologan i-a amintit pe vechii părinţi ai proiectului European: Alcide De Gasperi, Altiero Spinelli, Luigi Sturzo pe care i-a citat, în încercarea de a scoate în evidenţă actualitatea gândirii pro-europene, pe care aceştia o aveau cu câteva decenii în urmă. Europa nu cade din cer, a subliniat ambasadorul Bologan, citându-l pe Altiero Spinelli, dorind să sublinieze importanţa eforurilor pe care fiecare ţară trebuie să le întreprindă în atingerea acestui mare obiectiv politic şi uman (Alcide de Gasperi).  Totodată, reprezentantul României a precizat faptul că România şi Italia au un destin similar, acela de a fi împreună în Uniunea Europeană, dar, în acelaşi timp, acest destin stă în alegerile pe care fiecare om le ia, astfel destinul putând fi stabilit de fiecare persoană în parte. Scopul celor două ţări partenere este acela de a contribui la o Europă dinamică şi puternică, cum însuşi De Gasperi afirma în secolul trecut. Acelaşi scop, mai multe eforturi, o mai bună cooperare şi înţelegere între popoarele Europei, un demers către un viitor comun, cu o finalitate caracterizată de pace şi stabilitate, acesta a fost mesajul ambasadorului Bologan. Surpriza serii a fost dată de interpretarea Simfoniei a Noua, Oda Bucuriei a lui Ludwig van Beethoven, compoziţie ce nu a fost trecută în programul spectacolului, dar care a servit drept concluzie întregului concert simfonic. Piesa a fost acompaniată de proiecţia portretelor celor trei mari făuritori ai Uniunii Europene : Alcide De Gasperi, Robert Schuman şi Konrad Adenauer.

O armonie realizată de unitate în diversitate

Gândurile ambasadorului Bologan de preţuire şi recunoştinţă s-au îndreptat către întreaga comunitate românească din Italia compusă din muncitori profesionişti, cercetători, medici pricepuţi şi studenţii care reprezintă cea mai de preţ resursă a Europei. Ulterior acesta a subliniat motivul pentru care evenimentul a fost organizat în prezenţa Filarmonicii din Oradea, mai cu seamă importanţa diplomaţiei culturale, o diplomaţie susţinută în acelaşi timp de preşedinţii celor două state, Klaus Iohannis şi Sergio Mattarella. ,,Cultura este unica modalitate de a ne face mai umani, ne apropie şi creează armonia”, a precizat reprezentantul României în discursul său. Armonia nu este o utopie, argumentul fiind dat de toate instrumentele muzicale prezente pe scenă, pregătite pentru recital, fiecare diferit, dar care în final reuşesc să creeze un tot uniar perfect, acea armonie. Ambasadorul Bologan a utilizat acest exemplu pentru a le arăta oamenilor că şi ei pot crea această armonie dacă sunt dispuşi să urmeze partitura spiritului uman. Acestea au stat la bază: importanţa culturii şi a prieteniei, importanţa raportului dintre individual şi colectiv, pentru că în definitiv, cum a precizat reprezentantul României, nimic în viaţă nu se împlineşte singur. Evenimentul de la Roma a fost organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor, care a asigurat deplasarea Filarmonicii în Italia. Alături de Filarmonica din Oradea, a fost prezent şi peşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Sandor Pasztor, care s-a arătat foarte mulţumit de organizarea evenimentului şi de faptul că a fost rostit numele Oradei şi cel al Bihorului pe scena grandioasă a sălii Petrassi. La final, invitaţii au luat parte la o recepţie organizată de Ambasada României în foaierul complexului Parco della Musica.