La Sala mare de şedinţe a Consiliului Judeţean Bihor a avut loc, ieri o întâlnire a reprezentanţilor Federaţiei Patronilor Bihor şi Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor cu oameni de afaceri şi organizaţii patronale, în cadrul unei meste rotunde, acţiune organizată de cele două instituţii menţionate.


Tema, ca subiect de discuţie, a fost impactul actului de control asupra vieţii economice şi rolul acestuia în relaţia dintre instituţiile de control şi întreprinzători. Moderatori au fost Octavian Dan, directorul general al Federaţiei Patronilor Bihor (FPB) şi Constantin Badea, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Bihor. Printre invitaţi s-au numărat Mircea Ghitea, prefectul Judeţului Bihor, Călin Graţian Gal, comisar şef în cadrul Gărzii Financiare Bihor, Ioan Druţă, director executiv adjunct la Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor, şi Marin Tirla, şef activitate control la aceeaşi instituţie.
Întâlnirea a avut ca obiectiv o discuţie între reprezentanţii instituţiilor care efectuează actul şi cei controlaţi, insistându-se asupra efectelor controlului asupra vieţii economice, a rolului instituţiilor de control financiar şi fiscal în relaţia stat-întreprinzători. "Această întâlnire a fost organizată în urma unor discuţii cu mai mulţi agenţi economici şi la cererea acestora, deoarece activitatea organizaţiilor de control este îndreptată spre ei", a declarat Octavian Dan. Regula control-amendă se respectă în continuare, însă, cum avea să se evidenţieze în cadrul dezbaterii, agenţilor economici le este foarte greu să ţină pasul cu tot ceea ce înseamnă legislaţie, care este foarte stufoasă, mereu cu noi modificări şi la care doar întreprinderile mari pot face faţă datorită specialiţtilor angajaţi, dar pentru IMM-uri acest lucru este imposibil. Din această cauză este necesară stabilirea unor mijloace şi modalităţi pentru activitatea de control şi îndrumare, întrucât nu este suficientă doar aplicarea unor amenzi agenţilor economici, ci este necesară şi o acţiune de prevenire. De altfel, cum a remarcat dl. prefect Mircea Ghitea, "Întâlnire a fost organizată pentru a permite agenţilor economici şi autorităţilor să vină cu noi propuneri, deoarece mare parte dintre aceştia doresc să desfăşoare activităţi legale şi doresc o lămurire, măcar parţială, a problemelor legislative".
În ceea ce priveşte Garda Financiară Bihor, s-a pus problema ca activităţile sale să se orienteze doar asupra fenomenului de evaziune fiscală, controalele la sediile societăţilor să fie reduse, cresând însă cele asupra activităţii punctelor de producţie, transport, deoarece odată cu intrarea în Uniunea Europeană tranzacţiile intracomunitare au devenit o prioritate. "Dintre aceste tranzacţii, 50% sunt fictive şi este foarte greu să identificăm societăţile care se ocupă cu ele, întrucât nu suntem autorizaţi să facem controale în stradă, o problemă constituind-o şi subevaluarea preţului produselor. Pentru a pune capăt acestor acţiuni am organizat situaţii comune cu Poliţia Rutieră, însă tot nu putem verifica întreaga zonă", a menţionat Călin Gal, comisarul şef al Gărzii Financiare.