În ultima şedinţă ordinară din acest mandat, aleşii locali orădeni au aprobat calendarul pentru organizarea referendumului de unificare a Oradiei cu Sînmartinul. Cu toate acestea, organizarea consultării populare nu este certă, Primăria aşteptând un răspuns din partea Guvernului, după două răspunsuri nefavorabile din partea Autorităţii Electorale Permanente, respectiv a Biroului Electoral Central.

 

Anunţat pentru data de 5 iunie, simultan cu alegerile locale, a treia încercare a municipalităţii de a uni Oradea cu Sînmartinul este sub semnul întrebării. Deşi consilierii locali au aprobat (fără votul aleşilor PSD) calendarul pentru organizarea referendumului, primarul Ilie Bolojan a anunţat că, până în data de 12 mai, aşteaptă o ordonanţă de urgenţă din partea Guvernului pentru clarificarea situaţiei. Astfel, primarul Oradiei le-a comunicat consilierilor locali faptul că, după adoptarea HCL privind organizarea referendumului în data de 5 iunie, a cerut un punct de vedere de la Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la modul de organizare, Primăria sperând că ambele scrutinuri vor putea fi organizate în aceleaşi secţii de votare, astfel încât cheltuielile să fie minime. În răspunsul primit de la AEP se preciza însă că cele două scrutinuri se pot desfăşura în aceeaşi zi, însă în secţii de votare separate. Nemulţumit de răspuns, primarul a cerut un punct de vedere şi de la Biroul Electoral Central. „Din păcate, în răspunsul BEC se menţionează că nu se poate organiza referendum local în aceeaşi zi cu alte alegeri. Nu se poate face decât dacă referendumul este la nivel naţional. Potrivit legii, dacă referendumul şi alegerile se desfăşoară simultan, se organizează în cadrul aceloraşi secţii de votare. Nu se face precizarea dacă este vorba despre referendum local sau naţional, astfel că interpretarea ar putea fi că se referă la ambele”, le-a mai spus primarul consilierilor. În această situaţie, în data de 27 aprilie, municipalitatea a solicitat Guvernului emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru clarificarea problemei. „Până în data de 12 mai, Guvernul nu va emite ordonanţa de urgenţă, iar cu interpretările legale pe care le avem astăzi referendumul nu poate avea loc deodată cu alegerile locale. Propunerea mea este să adoptăm calendarul, iar dacă ordonanţa de urgenţă este favorabilă, organizăm referendumul, dacă nu, nu”, a spus Bolojan. Potrivit acestuia, dacă ordonanţa de urgenţă nu va fi favorabilă organizării referendumului simultan cu alegerile locale va fi convocată o şedinţă de consiliu pentru anularea hotărârii. Până la urmă, consilierii au votat calendarul privind organizarea referendumului, cu 14 voturi pentru şi 6 împotrivă.

Calendarul referendumului prevede începerea campaniei electorale în data de 12 mai, iar votarea să se facă în data de 5 iunie, între orele 7.00 – 23.00, în secţii de vot separate de cele pentru alegerile locale.