Aleşii judeţeni au căzut, în sfârşit, la pace în ceea ce priveşte proiectul „Drumul Apuseni”. După ce săptămâna trecută liberalii au anunţat din capul locului că nu vor vota proiectele de pe ordinea de zi, printre care şi cel care priveşte constuirea unui drum ce porneşte de la graniţa cu Ungaria, lângă Salonta, până în Maramureş, la graniţa cu Ucraina, ieri aceştia au revenit la sentimente mai bune, fiind de acord cu toate cele trei proiecte de pe ordinea de zi.

 

Odată cu instalarea noului legislativ judeţean a crescut şi durata şedinţelor de consiliu, ba chiar şi intensitatea sau patima cu care erau dezbătute proiectele de pe ordinea de zi. Şedinţa extraordinară de ieri a reprezentat, însă, o premieră, încheindu-se la fel de repede ca în „vremurile bune”, când totul se vota la foc automat şi fără niciun fel de obiecţie. Cele trei proiecte aflate în dezbatere, printre care şi cel privind aşa-numitul Drum Apuseni, au fost votate în unanimitate, asta în condiţiile în care, săptămâna trecută, liberalii s-au opus, în ciuda faptului că era un proiect negociat de fostul şef al CJ Bihor, Cornel Popa, împreună cu şefii celorlalte şase consilii judeţene din Regiunea Nord-Vest. Liberalii acuzau conducerea CJ Bihor că a introdus în proiect o porţiune de drum de 2,5 km din municipiul Salonta, care căzuse de două ori la vot. Se pare, însă, că nelămuririle liberalilor au fost înlăturate în urma unor întâlniri la care au participat liderii celor patru partide care fac parte din legislativul judeţean.

„Grupul de consilieri PNL a fost consultat şi, în urma discuţiilor cu preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, am înţeles că lupta se duce şi în afara Consiliului, cu alte judeţe. Am primit promisiuni că tronsonul de drum din Salonta va fi finanţat din alte surse, prin urmare vom vota toate cele trei proiecte aflate pe ordinea de zi”, a declarat liderul grupului de consilieri PNL, Ionel Avrigeanu.

Potrivit preşedintelui CJ Bihor, Pasztor Sandor, proiectul „Traseu regional Transilvania Nord, Drumul Apuseni” este cel mai important proiect de infrastructură pentru judeţul Bihor, sperându-se la o finanţare de până la 27 milioane euro. „Judeţul Bihor va depune săptămâna viitoare proiectul, pentru tronsoanele care se execută prin actuala finanţare, de aproximativ 18,9 milioane euro, finanţare care sperăm să ajungă până la 27 milioane euro. Într-o primă fază vor fi depuse proiectele pentru tronsonul Beiuş - Stâna de Vale, respectiv Stâna de Vale - Remeţi, care însumează aproximativ 30 milioane euro, după care, la scurt timp, vom depune proiect pentru tronsonul

trei, de la Remeţi - până la limita judeţului Cluj, în valoare de aproximativ opt milioane de euro”, a declarat Pasztor Sandor. Aşadar, în cele din urmă, liberalii, ca de altfel şi reprezentanţii PSD, UDMR şi ALDE, şi-au dat acordul pentru acest proiect, precum şi pentru alte două, privind preluarea în domeniul public al judeţului şi administrarea CJ Bihor a unor tronsoane de drumuri comunale din Budureasa, respectiv Curăţele.