Persoanele fizice care desfăşoară activităţi agricole, individual sau într-o formă de asociere, beneficiază de reducerea normei de venit, proporţional cu pierderea înregistrată, în cadrul anului fiscal curent, ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale dacă sunt îndeplinite, cumulativ, anumite condiţii.

Adaptarea procedurii de reducere a normei de venit în cazul activităţilor agricole, aprobată prin ordinul ANAF nr. 2204/2015, a fost necesar ca urmare a intrării în vigoare, încxepând cu acest an, a noului Cod fiscal şi a Codului de procedură fiscală. Astfel, persoanele fizice pot beneficia de reducerea normei de venit ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale precum îngheţul, grindina, poleiul, ploaia abundentă, secetă și inundaţii, precum şi a epizootiilor, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii: venitul net se stabileşte pe bază de norme de venit; pierderea afectează peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale sau din animalele deţinute, pe fiecare categorie de produse vegetale sau categorie de animale din cadrul unei unități administrativ-teritoriale; persoana fizică/asocierea fără personalitate juridică a depus Formularul 221 “Declarație privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit” în care contribuabilii au obligaţia de a înscrie suprafețele destinate producției agricole vegetale și efectivele de animale, fără a se lua în considerare pierderea înregistrată ca urmare a evenimentelor precizate mai sus. Constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor se face, la cererea persoanelor fizice/asocierilor fără personalitate juridică, de o comisie numită prin Ordin al prefectului judeţului sau al municipiului Bucureşti.

De asemenea, noile prevederi propun și aprobarea modelului şi conţinutului următoarelor formulare, utilizate în aplicarea procedurii de reducere a normei de venit: Cerere pentru constatarea pagubelor şi evaluarea pierderilor produse de calamităţile naturale în cazul culturilor agricole/efectivelor de animale; Proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor; Cerere privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit; Referat privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit; Decizie de respingere a cererii privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit.

De precizat că Proiectul de Ordin privind aprobarea procedurii de reducere a normei de venit în cazul activităților agricole este publicat spre dezbatere publică pe site-ul ANAF. Totodată, Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat și formularele modificate.