Ambasadorul Republicii Slovenia în România, Mihael Zupančič, s-a aflat ieri în judeţul Bihor, însoţit de consulul onorific al Consulatului Republicii Slovenia, Lucia Nora Morariu. În cadrul vizitei, a avut întâlniri atât cu preşedintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, cât şi cu city-managerul Oradiei, Dacian Palladi.

Președintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, şi ambasadorul Mihael Zupančič au discutat despre posibilitățile de colaborare la nivel economic și social. Ambasadorul Republicii Slovenia s-a arătat interesat de situația economică a județului, posibilitățile de investiții, solicitând, totodată, informații referitoare la ramurile cele mai dezvoltate ale industriei. Pásztor Sándor a vorbit despre investițiile realizate, dar și despre proiectele ce urmează să se deruleze. El a precizat că cea mai mare mare investiție care are ca scop și relansarea turismului bihorean este Aeroportul din Oradea care până în vara anului viitor va opera peste 35 de zboruri pe săptămână. De asemenea, ambasadorul Sloveniei s-a arătat interesat de proiectele derulate prin programe regionale și transfrontaliere, turism și relațiile interetnice, cunoscut fiind faptul că în Slovenia există trei limbi oficiale. „Avem proiecte regionale: Drumul Apuseni cu intrare în țară prin vama Salonta, cu trecere prin zona Beiușului, respectiv legătura cu județul Cluj prin tronsonul Remeți-Valea Drăganului. Prin programe transfrontaliere vom echipa cu aparatură medicală și echipamente de ultimă generație unități spitalicești și vom demara și sistemul de telemedicină, însă pe partea de turism Slovenia este un model de urmat”, a afirmat Pásztor Sándor. 

La Primăria Oradea, oaspeţii au fost primiți de city-managerul Dacian Palladi. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre oportunitățile de investiții, despre dezvoltarea mediului economic și social din cele două state. Totodată, Dacian Palladi le-a prezentat oaspeţilor politica de atragere a investitorilor în Oradea și în parcul industrial, precum și avantajele pentru investitori. De asemenea, s-a discutat și despre funcționarea Consiliului Local și a Primăriei Oradea, precum și despre oportunitățile turistice ale municipiului.

„Membrii delegației s-au arătat încântați de felul în care Primăria Oradea gestionează raporturile cu cetățenii, de serviciile oferite de către administrația locală locuitorilor prin centrul de informare din sala ghișeelor (piramidă), dar și de dezvoltarea urbană pe care a cunoscut-o orașul în ultimii ani, precum și de ofertele variate pentru turiști. Cei doi oficiali au promis că vor reveni în Oradea și în calitate de turiști”, a menționat Dacian Palladi la finalul vizitei.