Constantin Bungău, rectorul Universităţii Oradea, fostul decan al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Floare Chipea, Camelia Dindelegan, profesor universitar, şi soţul acesteia, preotul Marin Dindelegan, au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea. Cei patru au fost prezentaţi, ieri, judecătorilor din cadrul Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, toţi fiind acuzaţi de fapte de corupţie.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, ieri, de DNA, procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Oradea, au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21 iunie 2016, a lui Constantin Bungău, rector al Universității din Oradea, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și luare de mită. Alături de el a fost reţinută şi Floare Chipea, fostul decan al Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul Universității din Oradea, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și luare de mită, Camelia Maria Dindelegan, cadru didactic universitar în cadrul Universității din Oradea, pentru săvârșirea a două infracțiuni de cumpărare de influență și șase infracțiuni de dare de mită, şi soţul celei din urmă, preotul Vasile Marin Dindelegan, pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la cumpărare de influență și șase infracțiuni de complicitate la dare de mită. Cei patru au fost reţinuţi în noaptea de marţi spre miercuri şi duşi în arestul Poliţiei, iar ieri au ajuns din nou în faţa procurorilor. Constantin Bungău a ieşit încătuşat din sediul DNA Oradea, însoţit de avocaţii săi, care au precizat că rectorului i s-au adus acuzaţii vagi, urmând să vadă exact despre ce este vorba în faţa judecătorilor. Reamintim că, la sfârşitul lunii martie a acestui an, procurorii DNA Oradea au efectuat mai multe percheziţii, atât la Universitatea Oradea, în birourile celor implicaţi, dar şi la domiciliile acestora, într-un dosar care viza concursul prin care Camelia Dindelegan a obţinut postul de profesor. După descinderi, Floare Chipea a demisionat din funcţia de decan. Constantin Bungău a candidat şi a şi câştigat între timp un nou mandat în fruntea instituţiei de învăţământ superior.

 

Bijuterii şi ghete pentru Chipea

Floare Chipea este acuzată de procurorii DNA că, în calitate de decan al Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul Universității din Oradea, în perioada iunie - august 2015, respectiv în cursul lunii ianuarie 2016, a primit de la Camelia Dindelegan, cadru universitar, cu ajutorul soţului său, Vasile Marin Dindelegan, foloase în valoare totală de 8.640 lei, constând în plata unor materiale și a manoperei lucrărilor de renovare la locuința familiei decanului, bijuterii din aur şi o pereche de ghete. În schimb, arată anchetatorii, Chipea a promis că va face toate demersurile pentru a scoate la concurs un post de profesor universitar cu „dedicaţie” pentru Dindelegan. „Foloasele respective au fost primite în schimbul promisiunii inculpatei Chipea Floare că își va exercita influența asupra directorului Departamentului de psihologie, a consiliului Facultății, a consiliului Departamentului, astfel încât să fie scos la concurs un post didactic de profesor universitar, să fie avizată comisa de concurs și să fie validat concursul. Totodată, inculpata Chipea Floare a promis că, în ceea ce o privește, va acționa astfel încât concursul să fie aprobat, lista cu privire la postul didactic să fie trimisă către Consiliul de administrație și apoi ea, în calitate de președinte al comisiei, va întocmi raportul cu privire la concursul pentru ocuparea postului didactic de profesor universitar”, se arată în comunicatul de presă transmis, ieri, de DNA.  
 

Butoni de aur, icoană şi parfum pentru Bungău

În ceea ce îl priveşte pe Constantin Bungău, arată procurorii, în calitate de rector al Universității din Oradea, acesta ar fi primit, în data de 08.12.1015 și 19.01.2016, de la Camelia Dindelegan, tot cu ajutorul soțului, Marin Dindelegan, foloase în valoare de aproximativ 3.000 lei, constând în două perechi de butoni de aur, o icoană argintată, un parfum bărbătesc și o cravată bărbătească. „Bunurile respective au fost primite atât în schimbul promisiunii date de rector, în perioada iulie 2015 – februarie 2016, că își va trafica influența asupra decanului Facultății de Științe Socio-Umane, Chipea Floare, a directorului Departamentului de psihologie și a altor persoane abilitate, astfel încât postul didactic de profesor universitar să fie scos la concurs, iar concursul să se desfășoare fără incidente, cât și în legătură cu atribuțiile sale de serviciu în calitate de rector al Universității din Oradea, respectiv să solicite avizul din partea Ministerului tutelar cu privire la organizarea concursului, să aprobe scoaterea la concurs a postului didactic menționat de către Consiliul de Administrație sub conducerea rectorului, să emită decizia de numire a lui Dindelegan Camelia Maria în post și să îi acorde titlului didactic de profesor universitar”, precizează procurorii DNA. Camelia Dindelegan este acuzată că a dat mită nu doar decanului şi rectorului, ci şi unor membri ai comisiei de concurs pentru postul didactic de profesor universitar din cadrul Departamentului de Psihologie al Facultății de Științe Socio-Umane, astfel încât aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu, respectiv să participe la comisia de concurs menționată, să întocmească referate de apreciere cu privire la concurs și să aprobe raportul asupra concursului, întocmit de președintele comisiei. Toate foloasele destinate rectorului, decanului și o parte dintre cele destinate membrilor comisiei de concurs au fost date de Dindelegan cu ajutorul soțului său.
 

Tăcere de mormânt

Ieri, toţi cei patru inculpaţi au fost duşi din Arestul Poliţiei la DNA. După ce au discutat cu procurorii anticorupţie, Bungău, Chipea şi soţii Dindelegan au ieşit din sediul DNA cu cătuşe la mâini, au fost urcaţi în dube şi transportaţi din nou în arest. În jurul orei 15.00, toţi au fost aduşi la Tribunalul Bihor, acolo unde s-a judecat solicitarea procurorilor de emitere a unor mandate de arestare preventivă pe numele lor. Niciunul nu a facut niciun comentariu şi nu a răspuns la întrebările jurnaliştilor prezenţi.