Într-un interviu acordat zilele trecute, dr. Monica-Virginia Teaha, director medical și purtătoare de cuvânt la Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popoviciu” Beiuș, a făcut o prezentare succintă a investițiilor derulate în cadrul instituției menționate, în anul 2016.

 

Din fondurile alocate de Primărie și Consiliul Local, au fost făcute următoarele investiții: la Staționarul 1 (Spitalul Nou), un lift, achiziționarea de componente și accesorii pentru Laparoscopul din Blocul operator al Secției Chirurgie; la Staționarul 2 (Spitalul Vechi), deschiderea Compartimentului de Îngrijiri paleative, cu zece paturi, modernizarea Blocului operator al Secției de Obstetrică-Ginecologie, schimbarea acoperișului corpului de clădire Îngrijiri paleative - TBC și asfaltarea curții interioare. Pentru modernizarea Spitalului Municipal din Beiuș au fost obținute fonduri și de la Ministerul Sănătății, cu cofinanțare de la bugetul local de 5 la sută, au fost executate reparații capitale și ignifugarea acoperișului de la Staționarul 1.

Pe de altă parte, din fonduri proprii, a fost ignifugat acoperișul de la Ambulatoriul de specialitate, la Blocul operator al Secției de Obstetrică-Ginecologie a fost achiziționat un compresor de gaze medicale, cu instalația aferentă, a fost reabilitată instalația electrică și a fost montat paviment antibacterian și antistatic și au fost achiziționate aparate EKG pentru Secția de Chirurgie și Îngrijiri paleative, iar mobilier nou a fost adus la secțiile de Chirurgie, Îngrijiri paleative, Obstetrică-Ginecologie și Compartimentul de Primiri Urgențe.

Și pentru acest an există proiecte ambițioase de modernizare a Spitalului Municipal din Beiuș: proiectarea și realizarea noii instalații electrice interioare, amenajarea rezervei de apă, reabilitarea și recompartimentarea Secției de Interne, prin amenajarea compartimentelor de recuperare medicală și diabetologie, precum și mutarea farmaciei spitalului în curtea interioară, toate la Staționarul 1.

O problemă cronică a spitalului din Beiuș este deficitul de personal, interlocutoarea noastră enumerând posturile vacante de medici specialiști scoase la concurs: radiolog, boli interne, cardiologie, diabet zaharat, boli de nutriție și boli metabolice, gastroenterolog, ortopedie pediatrică, pneumolog, recuperare medicală, neurolog și medic ATI-ist. Dr. Monica Teaha a precizat că, pe parcursul anului 2016, posturile vacante au fost scoase de trei ori la concurs, dar acestea nu au fost ocupate.