Zilele trecute, au fost date jos schelele de pe una dintre faţadele Palatului Moskovits Miksa, clădire aflată în proces de reabilitare. Cei care trec pe Corso pot astfel să admire detalii impresionante pictate pe un fond în tonuri de albastru. Lucrările au început în luna ianuarie a acestui an, întreaga clădire urmând să fie reabilitată până în luna iulie a anului 2017.   

 

Municipalitatea orădeană a prezentat, într-un comunicat de presă, o situaţie a lucrărilor de reabilitare a faţadelor clădirilor din centrul istoric, realizate printr-o serie de programe. Lucrările de reabilitare a Palatului Moskovits Miksa sunt executate prin contractul încheiat în iunie 2015 cu firma Abed Nego și cu proiectantul Pro Arh SRL. Valoarea contractului este de 734.183,86 lei. Potrivit municipalităţii orădene, până în acest moment au fost executate lucrările de consolidare a șarpantei (înlocuiri învelitori), lucrările de tinichigerie la nivelul aticului, au fost refăcute și recondiționate toate elementele decorative, aticurile și ancadramentele fațadei principale dinspre Parcul Traian, unde fațada a fost dezvelită parțial. De asemenea, au fost finalizate balustradele balcoanelor, tencuielile și zugrăvelile, fiind realizate aproximativ 35% din lucrări.

În ceea ce priveşte Palatul Stern, lucrările se execută în baza contractului încheiat cu Constructorul Sălard. Valoarea contractului este de 1.068.825,32 lei fără TVA, iar termenul de execuție a lucrărilor este de 18 luni, respectiv februarie 2017. Până acum, au fost executate lucrări de reparații la acoperișul imobilului de pe str. Mihai Eminescu, a fost înlocuită ţigla profilată şi, totodată, au fost recondiționate cele două turnulețe situate la acoperișul de pe str. Republicii (s-a înlocuit tabla și ornamentele). De asemenea, sunt în execuție lucrări de reparații pe fațada clădirii situată pe str. Mihai Eminescu, unde au fost refăcute tencuielile. În prezent este în curs de finalizare ultimul strat de tencuială, urmând să se treacă la lucrările de vopsire a fațadei. Totodată, se execută lucrări de recondiționare la ferestre și la soclu, soclul fiind refăcut în proporție de 90%.

Şi la Palatul Poynar lucrările sunt executate de Constructorul Sălard. Valoarea contractului este de 431.179,73  lei fără TVA. Lucrările au început în martie 2015, iar termenul de finalizare a lucrărilor este septembrie 2016. Până în prezent au fost executate reparațiile la ornamente și tencuială la cele două fațade exterioare, reparațiile la balcoane, restaurarea tâmplăriilor, refacerea acoperișului din eternit, repararea și vopsirea acoperișului din tablă la cupola turn, tencuirea calcanului la fațada dinspre râul Criș, turnarea planșeului la casa scării, tencuiala de la fațada interioară. „În urma desfacerii șapei și a hidroizolaţiei planșeului de la casa scării s-a constatat faptul că betonul planșeului este foarte slab, de o calitate inferioară, armătura de asemenea este foarte corodată, fapt care a dus la modificarea soluției de proiectare, respectiv la desfacerea în totalitate a planșeului și refacerea acestuia în întregime. Având în vedere faptul că acoperișul vecin cu calcanul dinspre Criș este foarte șubred și nu se poate monta schela în vederea tencuirii, a fost nevoie ca tencuiala calcanului să fie executată cu alpiniști. De asemenea, este necesară refacerea canalizării curții interioare, deoarece aceasta este obturată, iar apele pluviale provenite de la acoperiș pătrund în subsolul imobilului, punând în pericol stabilitatea acestuia”, se menţionează în comunictaul de presă al Primăriei Oradea. Tot la Palatul Poynar, finalizarea fațadei la parter este condiționată de înlocuirea conductei de gaz și a contoarelor de energie electrica.

În ceea ce priveşte imobilul de pe str Republicii, nr. 13, executantul lucrărilor este firma Chintoflor, iar valoarea contractului de lucrări este de 558.849,350 lei (fără TVA). Termenul de finalizare a lucrării este de 18 luni de la predarea amplasamentului, respectiv februarie 2017. În prezent, se lucrează la fațada de pe strada Republicii, urmând a fi înlocuită tâmplăria veche din lemn cu tâmplărie din lemn stratificat cu geam termopan. A fost executată tencuiala grosieră pe o lungime de 38 de metri și s-au refăcut ornamentele în proporție de 40%.

Municipalitatea a menţionat, totodată, că lucrările la Palatul Vulturul Negru continuă, urmând să fie finalizate în toamna acestui an, iar săptămâna trecută au fost semnate primele contracte în vederea reabilitării fațadelor de pe strada Vasile Alecsandri.