Campionatul European de fotbal ce se dispută în această perioadă în Franţa a oferit şi primele surprize. Dacă până acum, în ciuda meciurilor disputate care au oferit un fotbal plăcut spectatorilor şi telespectatorilor, nu s-au produs rezultate neaşteptate, iată că finalul rundei inaugurale a venit cu primele rezultate surprinzătoare.

Gabor Kiraly, cel mai bătrân jucător de la Euro

Cele două meciuri din Grupa F au dat „sarea şi piperul” (dacă se poate spune aşa) rundei inaugurale. Aşadar atât Austria, neînvinsă în preliminarii, cât mai ales Portugalia, nu au fost capabile să depăşească formaţii care porneau clar cu şansa a doua. În primul meci, Ungaria, revenită la un European după 44 de ani, a depăşit Austria cu 2-0 într-un meci în care a decis să joace pe cartea contraatacului. Victoria, totuşi clară, a unei echipe care pornea cu ultima şansă dintre cele patru formaţii vine încă o dată să confirme faptul că „sportul rege” oferă din când în când rezultate neaşteptate. Maghiarii l-au avut în poartă pe Gabor Kiraly care a devenit astfel cel mai bătrân jucător din istoria Campioanatelor Europene (40 de ani şi 74 de zile). Dimensiunea succesului echipei maghiare este dată şi de cotaţiile caselor de pariuri care creditau Austria cu 1,65 şanse la victorie în timp ce pasionaţii de pariuri sportive ar fi primit 6,5 euro pentru un euro pariat pe succesul maghiarilor.

Islanda încurcă o altă „forţă”

În cea de-a doua partidă, Islanda părea victimă sigură în faţa lui Ronaldo şi compania. După cum a arătat prima parte a meciului, în care starul lui Real Madrid alături de Nani au asediat poarta nordicilor, toată lumea îşi punea doar problema scorului la care lusitanii se vor impune. Totuşi, golul marcat de islandezi în minutul 50 (1-1) a schimbat tot cursul jocului. Portughezii n-au fost capabili să desfacă o defensivă aglomerată astfel că cei care au pariat pe favorita grupei (cota 1,45) şi-au văzut ruinate şansele de câştig. Aşadar un stat cu o populaţie de doar 330.000 de locuitori care este de 129 de ori mai mică decât numărul urmăritorilor pe care Ronaldo îi are pe facebook a reuşit să producă o nouă surpriză după ce a lăsat Olanda acasă (au învins-o de două ori) în urma preliminariilor. Un moment neplăcut care nu îi face deloc cinste lui Cristiano Ronaldo a fost în finalul partidei atunci când căpitanul nordicilor i-a cerut să facă schimb de tricouri. Fotbalistul lui Real Madrid l-a refuzat fiind total lipsit de respect invocând că i l-ar fi promis cuiva din tribune. Ifose de vedetă care în ciuda faptului că poartă banderola de căpitan de echipă pe care scrie „Respect” nu are astfel de trăiri. Euro 2016 merge mai departe şi cu lumini şi cu umbre.