Interlocutor, dl. ing. Szabo Zoltan, director executiv adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a emis Ordinul nr. 174/19 martie 2008 privind acordarea de sprijin financiar pentru achiziţionarea de motorină destinată lucrărilor de înfiinţare a cultuzrilor agricole din această primăvară. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 245/28 martie 2008. Acordarea subvenţiei se derulează prin direcţiile agricole judeţene.
- În baza acestor reglementări, cine sunt beneficiarii?
- Se încadrează în prevederile Ordinului 174/19 martie 2008 a.c., utilizatorii de teren agricol - persoane fizice şi juridice care însămânţează culturi gricole în această primăvară. Altfel spus, cei care lucrează terenul.
- În ce constă un asemenea sprijin financiar nerambursabil?
- Beneficiarului i se acordă 1 leu/litru de motorină, în limita a 39 de litri/hectar.
- Care este procedura şi ce documente sunt necesare pentru beneficiarul acestor prevederi?
- Se completează o cerere în care se specifică suprafeţele pe care se seamănă în această primăvară, menţionându-se şi culturile agricole respective. La cerere se ataşază o adeverinţă de la primăria în a cărei rază administrativ-teritorială se află terenurile agricole pe care se va însămânţa adeverinţă prin care se confirmă cele specificate în cerere. Cei în cauză se adresează specialistului DADR Bihor de la centrele agricole teritoriale, iar acolo unde DADR Bihor nu are persoană angajată, documentaţia necesară se rezolvă prin personalul autorizat d ela primării, conform unui protocol pe care îl are DADR Bihor cu primăriile respective. Pentru orice detalii, cei interesaţi se pot adresa la DADR Bihor.
- Unde se depun cererile şi actele doveditoare pentru a se beneficia de subvenţia pe motorină?
- Documentele se depun la DADR Bihor, fie individual, fie printr-un reprezentant mandatat (cu împuternicire) de la primărie. După ce DADR Bihor verifică documentele primite, se eliberează o adeverinţă beneficiarului de subvenţie. Cu această adeverinţă, persoana poate achiziţiona, de la staţiile de combustibilli, motorina.
- Care este perioada în care se depun cererile la DADR Bihor şi până când sunt valabile adeverinţele pentru achiziţionarea motorinei?
- În intervalul 7 aprilie - 16 mai se depun cererile, iar utilizarea adeverinţelor este valabilă până în data de 16 iunie, inclusiv. Cât priveşte deconturile de către furnizorii de motorină subvenţionată , documentele se depun până în data de 30 iunie 2008.
- Vă mulţumesc.