Rusia a sărbătorit ieri, cu mare fast, a 71-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, cu o paradă militară în Piața Roșie din Moscova, sub privirile președintelui Vladimir Putin și ale unor înalți responsabili. Pentru al doilea an consecutiv niciun lider de stat european nu a participat la eveniment.

 

Aproape 10.000 de militari, alături de care și sisteme nucleare anti-rachetă, au defilat în Piața Roșie.  La paradă, la care au asistat și foști combatanți, au luat parte și avioane militare, printre care aparate de vânătoare Su-35, folosite și în Siria. Președintele rus a profitat de această ocazie pentru lansa un apel comunității internaționale de a se uni în lupta împotriva terorismului. „Trebuie să învingem acest inamic, iar Rusia este deschisă pentru a-și uni forțele cu cele ale altor state, este pregătită să lucreze pentru crearea unui sistem internațional de securitate modern și nealiniat”, a declarat Putin în fața forțelor armate. O paradă la scară redusă a fost organizată luni și la baza de la Hmeimim, din nord-vestul Siriei, utilizată de aviația rusă în campania de lovituri aeriene în sprijinul regimului președintelui Bashar al-Assad.

Șefii de stat occidentali au refuzat participarea la ceremonia fastuoasă din 2015 din Piața Roșie, exprimându-și astfel dezacordul față de anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 și față de sprijinul acesteia pentru separatiștii din estul Ucrainei, alături de Putin la paradă aflându-se însă, printre alții, liderii chinez, indian și cubanez. Uniunea Sovietică, a cărei moștenitoare este Rusia, a pierdut aproape 27 milioane de locuitori în Al Doilea Război Mondial. Victoria din 1945 a fost ridicată la rangul de mit fondator al patriotismului și măreției ruse, amintește AFP.