Din această săptămână se va începe amenajarea unui drum de acces către alunecarea de teren de pe dealul Ciuperca. Vor fi extrase elementele de mobiler şi materialale de construcţii care pot fi recuperare şi nu au fost distruse. Tot în această sptămână va fi gata proiectul tehnic care va stabili ce lucrări trebuie făcute în regim de urgenţă pentru a consolida versantul.

Grădina publică amenajată pe dealul Pisicii (Ciuperca) continuă să alunece la vale. Un punct de belvedere este total compromis, iar „zidurile de sprijin” s-au deplasat şi mai mult în josul pantei. Din informaţiile obţinute de Crişana, într-o primă fază se vor executa lucrări de drenaj şi de consolidare a versantului cu piloţi din beton armat. Pentru a deplasa utilajele în zona afectată, începând de astăzi va începe amenajarea unui drum de acces în zona calamitată. De aici vor fi ridicate dalale de pe alei, materiale de construcţie care pot fi recuperate, mobilier (băncuţe, coşuri etc.) Tot în această săptămână este aşteptat să sosească de la Timişoara proiectul tehnic al celor mai urgente lucrări care trebuie făcute pentru consolidarea versantului. La solicitarea Primăriei Oradea, o echipă de experţi de la Universitatea din Timişoara a inspectat alunecarea de teren care a distrus o parte din grădina publică amenajată acum un an. La întâlnirea de lucru care a avut loc după deplasarea la faţa locului, echipa de experţi a decis continuarea investigațiile geologice, realizarea unei expertize topografice complete şi s-au montat elementele de urmărire a deplasări de teren.

„Întrucât raportul de expertiză pe care echipa timişoreană urmează să-l elaboreze în perioada următoare necesită un timp mai îndelungat, echipa de experţi şi-a asumat termenul de 25 ianuarie 2017 pentru finalizarea acestuia”, se preciza într-un comunicat transmis de Biroul de Presă al Primăriei Oradea. Raportul va cuprinde atât expertiza proiectului tehnic, cât şi cea a lucrărilor efectuate, urmând să prezinte cauzele producerii alunecărilor de teren, precum şi măsurile care trebuie luate. 

Iată însă că echipa de experţi a lucrat eficient, astfel că o parte din soluţiile tehnice vor fi puse în aplicare mai repede.

O investiţie de 1,9 milioane euro

La nici un an de la finalizarea lucrărilor de amenajare, grădina publică  Ciuperca a fost complet distrusă de o alunecare de teren produsă la mijlocul lunii noiembrie, o dată cu prima zăpadă care a căzut în Oradea. Pe o lungime de peste 70 de metri întregul versant a luat-o la vale. Primăria Oradea anunţa în 25 octombrie că accesul pe aleile Grădinii publice a fost închis provizoriu, pentru ca firma Abed Nego să poată repara denivelările apărute la mai puţin de un an de la amenajarea lor. „Reprezentanții municipalității, ai Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, ai proiectanților și ai firmei executante a lucrărilor au verificat în teren starea dealului, ajungând la concluzia că este nevoie de efectuarea unor lucrări de remediere a aleilor dalate, care au suferit denivelări din cauza tasărilor și alunecărilor de teren. Lucrările de remediere vor fi executate în cel mai scurt timp, ținând cont și de condițiile meteo”, se preciza, atunci, într-un comunicat de presă al Primăriei Oradea. Tot la acea dată municipalitatea menţiona că executantul lucrărilor, firma SC Abed Nego, „va remedia pe cheltuiala proprie deficienţele constatate cu privire la aleile dalate, în conformitate cu garanţia de 5 ani de zile acordată lucrărilor”.

Alunecarea de teren a distrus cascada, aleile, dalele care acoperă aleile, instalaţiile electrice şi de apă, precum şi toate amenajările urbanistice. Dezastrul de la faţa locului a fost evaluat pe 21 noiembrie de către Marius Moş, directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din cadrul Primăriei, coordonatorul investiţiei, Marius Ionaşcu, patronul firmei Abed Nego - executantul lucrărilor, şi arhitectul Daniel Tivadar, proiectantul lucrării. „Împreună cu executantul şi proiectantul, ne-am deplasat la faţa locului pentru a analiza împreună starea actuală a lucrărilor. Se va face o expertiză tehnică, care ne va ajuta să stabilim cauzele care au condus la această degradare şi vom afla ce este de făcut, care va fi soluţia tehnică pentru refacerea lucrărilor”, a declarat atunci pentru Crişana, Marius Moş.

Deficienţe încă de la predare

Lucrările de amenajare a Dealului Ciuperca au fost finanțate prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, valoarea totală a investiției fiind de 1.942.304 euro. Lucrările au fost executate de SC Abed Nego, firmaă „abonată” la lucrările comandate de municipalitate, au cuprins o suprafaţă de 38.759 mp, fiind începute în decembrie 2014 şi finalizate la finalul lunii decembrie 2015. Au fost realizate alei noi, puncte de belvedere, o cafenea, un amfiteatru, perdele de apă și chiar și o pasarelă nouă, suprafața amenajată fiind de 4 ha. Culmea, pentru ca versantul să nu o ia la vale, după defrişări s-au realizat nişte ziduri de sprijin din gabioane, pline de pietre. După cum se poate observa cu ochiul liber, tocmai aceste „ziduri de sprijin” au cedat primele, alunecând la vale.

După ce constructorul a beneficiat de mai multe termene de prelungire, termenul iniţial fiind luna iunie 2015, lucrarea a fost predată la finalul lunii decembrie 2015, nu fără anumite probleme de execuţie, printre primele nereguli sesizate fiind unele dale și borduri crăpate. Reprezentanții constructorului au admis la acea dată că lucrarea nu este perfectă, dar au promis că deficienţele vor fi remediate.