Decizia unui primar din nordul Italiei de a crea locuri de parcare rezervate femeilor gravide, cu condiția ca acestea să fie căsătorite cu un bărbat, italience sau cetățence ale unei țări europene, a stârnit un val de indignare în Italia, determinându-l într-un final pe edil să dea înapoi, informează AFP.

 

Adoptat la 2 septembrie în consiliul comunal, noul regulament din Pontida - o localitate de circa 3.000 de locuitori din apropiere de Bergamo (Lombardia), condusă de Luigi Carozzi (Liga Nordului, anti-imigrație) -părea că vine cu o propunere de bun simț, atunci când anunța crearea unor locuri de parcare „roz” pentru femeile însărcinate și pentru mamele tinere.

Cu toate acestea, potrivit unui articol ulterior, cardurile gratuite care permit staționarea pe aceste locuri vor fi emise doar pentru femei „care aparțin unui nucleu familial natural, de naționalitate italiană sau cetățene ale unui stat al Uniunii Europene”.

Aceste criterii, care exclud femeile singure, lesbiene, sau din afara UE, au declanșat un val de indignare în întreaga peninsulă, atât pe rețelele sociale, cât și în rândul clasei politice.

„O rușine", (este) dezgustător”, a reacționat Partidul Democrat (stânga, la putere), prin vocea consilierului său regional din Lombardia, Jacopo Scandella.

„Care va fi următorul pas? Locuri rezervate în autobuze? Școli separate pentru străini? Interzicerea căsătoriilor mixte?”, a adăugat retoric acesta.

„Este timpul să se pună capăt (....) discriminărilor, Liga nu ne poate face să revenim în Evul Mediu”, a declarat și Dario Violi, un responsabil regional din partea Mișcării 5 Stele, cerând primarului din Pontida să retragă noul regulament, ceea ce acesta a și făcut miercuri.

Comuna sa va găzdui duminică, ca în fiecare an din 1990, adunarea anuală a Ligii Nordului. Un loc emblematic pentru partidul de extrema dreaptă, unde în 1167 a fost celebrat - potrivit tradiției - Jurământul de la Pontida între orașele Milano, Lodi, Ferrara, Piacenza și Parma, o alianță care a fondat Liga Lombardă.