Colaborarea Teatrului Szigligeti cu trupe celebre de teatru-dans s-a extins şi peste hotare, spre bucuria publicului orădean amator de spectacole internaţionale. Vineri, 3 februarie, spectatorii au avut ocazia de a aplauda una dintre cele mai cunoscute trupe de gen, Teatrul de Dans Europa Centrală Budapesta.

 

Trupa a prezentat în Sala Mare a Teatrului Szigligeti două spectacole de teatru-dans, emoţionante prin mesaj, cuceritoare prin interpretarea fluentă, armonioasă, naturală, a actorilor. Astfel, de la ora 19.00, publicul s-a bucurat de „Spectacolul „Prinţesa din Colofon”  a dus în prim plan povestea Arachnei, prinţesa preschimbată în paianjen, care, considerându-se cea mai pricepută ţesătoare din lume, o provoacă pe zeiţa Atena la o întrecere. Spectacolul semnat de Gábor Halász nu a încercat să ilustreze povestea într-un mod explicit. În schimb, Halász s-a bazat pe o construcţie dramaturgică clară, pe relaţiile dintre personaje, oferind o experienţă teatrală sensibilă şi coerentă, pe cel de-al IV-lea cvartet pentru instrumente de coarde de Béla Bartók.

Cel de al doilea spectacol prezentat de Teatrul de Dans Europa Centrală Budapesta a început la ora 20.00, după o scurtă pauză de schimbare a decorului, în faţa aceluiaşi public care a avut şansa de a vedea două reprezentaţii în preţul unui singur bilet. „Ritualul primăverii” (muzica Iosif Stravinski), într-o reinterpretare, semnată de Attila Kun. Ritualul primăverii este o compoziţie bazată pe miturile din pustiul rusesc şi pe  muzică populară care dezvăluie instinctul uman adânc de a se ghida într-o ordine a lumii bazată pe legi. Attila Kun a păstrat esenţa acestor legende şi le-a adus în contemporan, mai aproape de percepţia omului de astăzi.