Prima ediţie orădeană a Festivalului Culorilor s-a desfăşurat sâmbătă în şanţul Cetăţii. În ciuda ploii, tinerii, majoritatea studenţi şi liceeni, au venit „să se bată” cu prafuri colorate, dar şi să asculte muzică.

 

Colours Festival, organizat de Asociaţia Business & Intercultural Challenge (ABIC) în colaborare cu Asociaţia Studenţilor Internaţionali de la Medicină (ASIMO), este un eveniment care marchează venirea primăverii în întreaga lume, iar în România a fost organizat în premieră în Bucureşti, în anul 2014. La Oradea, Festivalul a debutat la ora 13.00, tinerii, nerăbdători, aruncând unii în alţii cu prafuri colorate, non-toxice. Astfel, în câteva minute, toţi erau „mânjiţi”, din cap până în picioare, în toate culorile. Pudra folosită nu este toxică, nu poluează, iar din haine iese prin spălare. Pudra este confecționată din făină de orez și coloranți alimentari. Pe lângă „bătaia” cu prafuri, participanţii au avut parte de muzică electronică mixată de mai mulţi DJ, însă pe scena amplasată în parcul cetăţii au urcat şi solişti, care au cântat inclusiv muzică populară. Distracţia nu a putut fi stricată de ploaia care a căzut sâmbătă în reprize.

Colours Festival este inspirat de Holi Festival şi îşi are originea în India. Festivalul Holi comemorează victoria binelui împotriva răului, după ce demonul Holika a fost distrus şi ars cu ajutoul zeului hindus Vishnu. Holi mai este cunoscut şi sub numele de Festivalul Culorilor datorită zeului Krishna, o reîncarnare a zeului Vishnu. Acestuia îi plăcea să le facă farse fetelor, udându-le cu un amestec de apă şi diverse culori. Oamenii petrec întreaga zi mânjindu-se unii pe alţii în diverse culori, aruncând apă colorată unii pe alţii, dansând, iar turiştii care vor să participe la festival au parte de acelaşi tratament.