În parcarea Era Shopping Park Oradea, sâmbătă, 25 februarie, va avea loc cea de-a III-a ediție a Festivalului-concurs „D-ale porcului”. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Bihor - Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţia Comunelor din România – Filiala Bihor, Asociaţia Firmelor Bihorene şi Asociaţia Culturală D’Art.

 

Deschiderea festivă a evenimentului va avea loc sâmbătă, la ora 10.00.

La ediţia din acest an s-au înscris 22 de echipe, după cum urmează: Auşeu, Borş, Căbeşti, Dobreşti, Drăgăneşti, Gepiu, Girişu de Criş, Lăzăreni, Mădăras, Nojorid, Oşorhei, Pomezeu, Răbăgani, Săcueni, Sânnicolau Român, Sântandrei, Şinteu, Tileagd, Tinca, Toboliu şi Valea lui Mihai. Acestora li se adaugă, potrivit tradiţiei, o comună din Ungaria, Körösnagyharsány.

 „Suntem vestiți pentru lucrurile tradiționale care se fac la noi în județ și, în special, pentru gătitul porcului. Acest festival este un eveniment reușit, ajuns la cea de-a treia ediție. Sperăm să fie o continuitate!”, a spus vicepreședintele CJ Bihor, Traian Bodea, într-o conferință de presă organizată joi, 23 februarie, la sediul AFB.

 „Îmi pare rău că sunt doar 22 de comune participante. Părerea mea este că ar trebui să existe o colaborare mai bună între primarii din comune și producătorii locali și un interes mai mare de participare la festivalurile noastre tradiționale! Anul trecut, peste 15.000 de oameni au trecut pe la acest festival. Îi invităm, și de această dată, să vină la o gustare tradițională”, a spus și Ioan Șora, președintele Asociației Comunelor, filiala Bihor.

Concursul de preparare tradiţională a porcului între comunele din judeţul Bihor are ca scop promovarea tradiţiilor populare bihorene.

„Așa cum se reduce de la an la an numărul meșterilor populari, tot așa se reduce și obiceiul de preparare a produselor tradiționale”, a arătat Mircea Jacan, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor. El a făcut un apel către primarii din județ să susțină mai mult cultura noastră tradițională. „E vorba de identitatea comunelor, la urma urmelor, și e misiunea primarilor să sprijine tradițiile și obiceiurile lor locale!”, a adăugat Jacan.

Vizitatorii vor putea degusta produsele din concurs. Acest lucru se va face pe baza unor tichete de masă în valoare de 13 lei, puse în vânzare de organizatori, care vor asigura obţinerea unor porţii consistente de toroş, respectiv cârnaţi, caltaboşi şi jumări, la oricare stand din concurs.

 

Un program folcloric bogat

Programul artistic pe care CJCPCT Bihor îl va prezenta în cadrul festivalului va fi susținut de soliști și ansambluri din Oradea și județ, după cum urmează: Ansamblul folcloric „Cununița” - Mădăras, Ansamblul folcloric „Cununa de pe Criș” - Tilecuș, Ansamblul folcloric „Doruleț” - Luncșoara, Ansamblul folcloric „Muguri și mlădițe” - Beiuș, Ansamblul folcloric „Steluțele Bihorului” - Oradea, Ansamblul folcloric „Codrenii Bihorului” - Roșia, Ansamblul Folcloric „Nyilo Akac” - Valea lui Mihai și Ansamblul „Plaiurile Crișului Repede” - Sântandrei.

„Un astfel de festival comportă și niște achiziții”, a spus Radu Silaghi, preşedintele Asociaţiei Firmelor Bihorene, adăugând că în cadrul concursului vor fi tăiați 22 de porci proveniți de la Nutrientul Palota. „Domnul Șora va face pârjolirea tradițională a porcului, cu lemne și paie. Gustul face diferența!”, a mai spus Radu Silaghi.

Prezentatorul evenimentului şi răspunzător cu buna dispoziţie a participanţilor şi vizitatorilor va fi celebrul actor, rapsod şi om de televiziune Alexandru Pop, cunoscut ca „Văru’ Săndel”.